Реклама / Ads
0| 5288 |21.12.2012 НОВИНИ

Обрат! Студът за Коледа се отменя; стопля се

.
Най-студено в неработните дни ще е в събота и неделя; на 25-и и 26-и ще е направо топло - от 2 до 8 градуса над нулата.
 

Обрат в синоптичната обстановка вчера "отмени" очаквания здрав студ и сняг за Коледа, съобщи от метеорологът от ТВ-МЕТ Симеон Матев. Леденият фронт сменя посоката си и ще се плъзне северно от България през Румъния, пише 24 часа.
 

Причината е зараждането на мощен вихър над Атлантическия океан, който ще насочи по-топли въздушни маси към Балканите. Те обаче ще достигнат до полуострова към 24 декември, Бъдни вечер, а затоплянето ще се усети реално във вторник - Коледа, и сряда.
 

Всъщност най-студено в неработните дни ще е в събота и неделя, когато живакът ще се смъкне до минус 20 градуса. За най-мразовито населено място тогава ще се конкурират Шумен, Добрич, Тервел, Алфатар и още няколко по-малки селища в Североизточна България.

Още в петък снежните бури, които превърнаха в ад живота в половината страна, ще започнат да губят сила. Снегът постепенно спира навсякъде, проблем може да създава само вятърът, който ще отслабва, но не толкова бързо, колкото ни се иска. В районите с повече сняг поривите ще образуват навявания, на места сериозни. От метеорологична гледна точка не се очакват нови бедствени ситуации, валежите спират, студът няма да е екстремен, но преди да тръгнете с кола, проучете от пътните служби дали шосетата са разчистени от снежния ад в сряда и четвъртък, съветват синоптиците.
 

В събота селищата по поречието на Дунав, по Черноморието и в някои райони на Югоизточна България ще осъмнат буквално вледенени. Дори през най-топлите следобедни часове температурите ще останат под нулата. Студено ще е и в западната половина, но се очаква минималните температури да са малко по- търпими - до минус 18.

В неделния ден времето почти няма да се промени и ще напомня сибирско, но при липса на вятър няма да създава проблеми по пътищата, ако са почистени и обработени срещу заледяване.
 

Обратно на прогнозирания голям студ на Бъдни вечер ще започне затопляне с незначителни превалявания, но те няма да увеличат старата снежна покривка. В Южна България през деня ще е приятно за зима - с температури между 0 и 5 градуса. Пак между 0 и 5, но вече отрицателни, ще мерят градовете в северната половина на страната.

На 25-и и 26-и ще е направо топло - от 2 до 8 градуса над нулата. Максимумите ще са в Петрич, Сандански, Благоевград, но като цяло ще прилича повече на ранна пролет, отколкото на "тиха свята нощ". Неприятно ще е само по поречието на Дунав, където се очакват мъгли.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4880 |19.12.2012 400 000 коли се изнасят от София за Коледа . 9| 5112 |17.12.2012 Прокурорите без бонуси за Коледа . 6| 5497 |17.12.2012 Христо Мутафчиев се включва в "Българската Коледа" . 17| 17695 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads