Реклама / Ads
1| 3984 |11.02.2017 НОВИНИ

Образователният министър: Парите по оперативната програма са временно замразени

.
Николай Денков
Парите по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” (ОП НОИР) са временно замразени. Европейската комисия (ЕК) няма да извършва междинни плащания, докато не отстраним проблемите, установени при одита през октомври 2016 г., заяви министърът на образованието и науката Николай Денков в предаването „Седмицата” по Дарик радио.
 

Това обаче не застрашава плащанията по вече започнати проекти, включително за европейските стипендии за студенти. В момента те се финансират със средства от бюджета на МОН. ЕК не критикува структурата и съдържанието на програмата – те са одобрени от ЕК през февруари 2015 г. и оттогава не са променяни, припомни проф. Денков. Комисията критикува управлението и изпълнението на програмата вътре в МОН. А отговорност за това винаги носи министърът, категоричен бе той. Един от посочените проблеми е, че в министерството не са ясно разграничени функциите между трите вида звена: това, което дава парите; звената, които изпълняват проекти и звеното, което проверява изпълнението им.

 

ЕК иска получателите на средства да не могат да влияят на онези, които ги предоставят. И да има независима проверка дали парите се изразходват законосъобразно и целесъобразно, посочи Денков. В периода 5 юли – 24 октомври 2016 г. обаче министърът на образованието и науката е бил едновременно ръководител на Управляващия орган на програмата, който отпуска парите, и на дирекциите в министерството, които изпълняват повечето проекти. Министър Денков заяви, че той като заместник-министър и тогавашният главен директор на дирекцията за оперативно управление на ОП НОИР многократно са предупреждавали предишния министър за опасността програмата да бъде спряна, ако не се направи ясно разграничение на функциите и не се премахнат зависимостите. На второ място ЕК подлага на съмнение процедурите, по които са били набирани и оценявани проектни предложения. Екипът на МОН предлага четири различни варианта на спешни мерки за преодоляване на посочените проблеми. Предстои те да бъдат обсъдени с представителите на ЕК и да се изработи конкретен план за действие. Сред мерките има по-леки, които могат да се приложат бързо в мандата на служебното правителство, и по-тежки, за които ще трябват около шест месеца, обясни министър Денков. Най-леката мярка изисква да се променят длъжностни характеристики на служители в МОН, за да се гарантира независимост на Управляващия орган на програмата.

 

Трябва също да се гарантират перфектни процедури за провеждане на следващи конкурси за проектни предложения и за тяхното оценяване. Всичко това става с ясно разписана Система за управление и контрол, съгласно регламентите на европейските фондове. Заради голямото натрупване на проблеми обаче това може да не е достатъчно за ЕК, опасява се министър Денков. В разговор с него представители на ЕК са лансирали идеята управлението на НОИР да се поеме от независима агенция извън структурата на МОН. Това, според министъра, би означавало сериозно забавяне на много проекти и при възможност трябва да се избегне.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3702 |08.02.2017 Социалният министър: 1,9 млрд. лв. са нужни за преизчисляване на пенсиите . 2| 3984 |08.02.2017 Арман Бабикян: Държавата узурпира правата и парите ни . 2| 4356 |07.02.2017 Транспортният министър: Положението на БДЖ е критично . 0| 4358 |03.02.2017 Напрежение в Хитрино заради парите от дарения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads