Реклама / Ads
2| 4239 |16.04.2015 НОВИНИ

КС образува дело по искането на Цацаров за Бюджет 2015, орязващ парите на съдебната власт

.
Сотир Цацаров
Конституционният съд образува дело по искането на главния прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от ведомството.
 

Вчера той внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на разпоредбата на чл. 2, ал.6 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 година, която ограничава бюджета на съдебната власт. Докладчик по делото е съдия Пламен Киров, а самото дело е под № 3.

 

Искането на главният прокурор се основава на тезата, че тази разпоредба противоречи на основополагащи норми от Глава първа на Конституцията на Р България, установяващи принципа на правовата държава и принципа на разделение на властите. Оспорената разпоредба пряко се конфронтира и с нормата на чл. 117 ал.2 и ал.3 от КРБ, прогласяващи независимостта и бюджетната самостоятелност на съдебната власт.

 

 В своите обстойно изложени мотиви, Цацаров посочва, че бюджетът на съдебната власт е самостоятелен и законодателната власт е длъжна да гарантира неговия обем и разпределение на кредите така, че да може съдебната власт ефективно да осъществява функциите си. Това се постига включително и чрез законовата възможност за компенсиране на недостига от наличностите по сметки от предходни години или с допълнителна субсидия от държавния бюджет.

 

Законосъобразното функциониране на съдебната власт предполага разходи, които следват императивни норми от други закони, какъвто пример е разпоредбата на чл. 218, ал.2 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), която гласи, че основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера съгласно данните на Националния статистически институт.

 

Нейното спазване изисква актуализации на възнагражденията в съдебната власт, каквито не са правени от 2012 г., поради недостиг на бюджет. Забраната за компенсиране на неизпълнените приходи от съдебна дейност със субсидия от централния бюджет създава допълнителни препятствия пред законосъобразното функциониране на съдебната власт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5109 |16.04.2015 7 съдии "избягаха" от делото "Ченалова" . 2| 4392 |15.04.2015 Досъдебно производство срещу неизвестен извършител образуваха за Иганово . 1| 4579 |15.04.2015 Съдия: Делото за КТБ можеше да не се закрива . 1| 4481 |15.04.2015 2 г. условно иска прокурорът по делото „Костинброд”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads