Реклама / Ads
1| 4803 |03.12.2009 НОВИНИ

Обсъждаме сигурността на информацията с французи

.
Цвета Маркова Източник: Вяра Йовева
Вчера бе проведена работна среща между председателя на Държавната комисия по сигурността на информацията госпожа Цвета Маркова и делегирания председател на Националната комисия за контрол на проследяванията за нуждите на сигурността (CNSIS) на Франция господин Реми Ресио.
 
На срещата присъстваха и господин Жан-Пиер Гоаран – съветник в Министерството на вътрешните работи на Република България и господин Жан-Франсоа Мириге – аташе по вътрешна сигурност в посолството на Френската република в България.

По време на срещата беше представена френската практика в областта на използването и контрола върху специалните средства и беше направен преглед на българското законодателство в тази област. Господин Ресио уточни, че в началото на 90-те години във Франция са имали проблеми по отношение на използването на специални средства, подобни на тези в България в момента, и отправи препоръки за промени в българската практика.

Господин Ресио също така обясни, че във Франция има независим орган, аналог на ДКСИ, който отговаря за държавната тайна, и класифицирането и декласифицирането на информация се извършва само след неговото задължително становище.

Госпожа Маркова отговори, че това е добро предложение за изменение в Закона за защита на класифицираната информация, тъй като настоящата регулаторна рамка създава предпоставки за надкласифициране. Тя уточни, че в закона е предвидено ДКСИ да оказва методическа помощ, но не е предвидена процедура как точно да се осъществява това. Според госпожа Маркова намаляването на обема на класифицирана информация като цяло ще постигне няколко ефекта: прозрачност, контрол, ефективност и повишаване на авторитета на службите и министерствата. Тя изрази своята увереност, че с общи усилия на ДКСИ, Министерството на правосъдието и Министерството на вътрешните работи и с помощта на законодателния орган бързо ще бъдат приети необходимите промени, за да бъдат постигнати същите или подобни резултати на тези във Франция.

Цвета Маркова изнесе и лекция пред стдуенти 2-ри курс от библеотекарския университет, похвали се тя пред frognews.bg.
Темата на лекцията била за ролята и мястото на ДИКСИ в стуктурата за сигурност на страната ни. Лекторката запознала студентите с основни изисквания на НАТО И ЕС за сигурността на информацията.

На въпрос на студенти, дали трябва ръководената от нея комисия да слята към ДАНС, Маркова се е противопоставила на тази идея.

От лекцията станало ясно, че за да се промени традицията да се разнася информацията на хартиен носител, държавата трябва да отпусне сериозни средства. Нужни са компютри, които са не стойност от 15 до 70 хилияди лева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5650 |30.10.2009 Маркова проговори от Австралия, нямало теч в сигурността . 9| 5875 |28.10.2009 Цветанов: Станишев е виновен за сигурността . 5| 4727 |23.04.2009 СДС и ГЕРБ с близки идеи в сферата на сигурността . 0| 4867 |07.10.2008 За РВЕ сигурността на "Белене" има най-висок приоритет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads