Реклама / Ads
7| 5454 |10.10.2013 НОВИНИ

Общината няма правомощия за настаняване на бежанците

.
Йорданка Фандъкова
В момента по данни на Държавната агенция за бежанци в София бежанците са над 2000. Те са поне с 300 над капацитета, който имаме в центровете.
 

Столичната община няма никакви правомощия по отношение на настаняването на бежанците, каза по БТВ кметът на София Йорданка Фандъкова. „Ние научихме най-напред от медиите за това, че се разкриват с решения на правителството, на премиера Пламен Орешарски, два нови центъра в София – центровете във „Враждебна” и „Военна рампа”, които вече функционират. Според мен няма създадената организация, за да може да се приеме това голямо предизвикателство за страната. Защото това е голям хуманитарен проблем, страната е изправена пред това предизвикателство и трябва да има диалог, трябва да има стратегия и ясен план”, допълни Йорданка Фандъкова.
 

„В момента по данни на Държавната агенция за бежанци в София бежанците са над 2000. Те са поне с 300 над капацитета, който имаме в центровете. Но това, което мен лично ме притеснява повече, че има над 2000 души бежанци настанени по адреси”, посочи метът на София.
 

По думите й няма яснота кой ги контролира и не знаем каква е бройката им - това е сериозно предизвикателство и е нужен диалог с решения. Кметът добави, че е настояла повече бежански центрове да не се откриват в столицата и е поискала повече превенция на престъпността, адекватна организация и контрол, както и здравна грижа. Проверки на общината са установили, че не са взети достатъчно адекватни мерки по отношение на пожарната безопасност в центровете.
 

Междувременно директор на бежанския център в Пъстрогор Жельо Желев посочи, че капацитетът за настаняване на надхвърлен със 150 души. „Справяме се трудно, няма помещения и сме заели всички сервизни помещения”, коментира той с уточнението, че формално е отказал да приема хора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 6729 |09.10.2013 Гуцанов: ГЕРБ лъже, няма спрени средства за европроекти . 14| 5233 |09.10.2013 НС реши - няма да затваряме границите си за бежанци . 16| 5739 |07.10.2013 Ангел Найденов: Няма основание за вот на недоверие заради бежанците . 12| 5963 |06.10.2013 Проф. Константинов: Проблемите не са в изборния закон, а че няма кой да изберем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads