Реклама / Ads
0| 4736 |26.08.2014 НОВИНИ

Общини губят милиони заради жалби по фонд "Региони"

.
Неуспешни обществени поръчки провалят изпълнението на проекти, финансирани от правителството “Орешарски” чрез специалния фонд “Региони”. Процедурите не вървят или заради обжалвания, или заради липса на кандидати.
 

Във фонд “Региони” бяха заделени 500 млн. лв. от резерва в бюджета за проекти на общини и министерства. Общини и държавни ведомства, които към 15 септември нямат сключени договори с изпълнители, ще загубят финансирането по предложението на Министерството на финансите. Очаква се от това да бъдат спестени около 170 млн. лв., като около 60 млн. лв. от тях са по проекти на местните власти, а останалите - на министерства. Парите ще се върнат в бюджета и ще бъдат използвани за финансиране на европроекти.

 

Поне 30 млн. лв. ще трябва да възстанови община Варна. Те са за изграждане на нова съдебна палата в града. Проектът е пред провал, тъй като разрешението за строеж вече е невалидно, защото е издадено преди повече от 5 години. От община Варна обясниха, че Министерството на правосъдието, което е възложител на проекта, не е отправило искане за удължаване на разрешението. Това означава, че процедурата трябва да започне отначало. Според архитекти дори това да стане веднага, няма как да се стигне до реални строителни действия, още повече че има съдебен спор между министерството и избраната за строител още през 2009 г. фирма.

 

Под заплаха е и ремонтът на зала “Конгресна” на Двореца на културата и спорта във Варна. За целта от фонд “Региони” бяха отпуснати 4,5 млн. лв. Поръчката за избор на строител обаче се обжалва и договор едва ли ще има до средата на септември. Освен това все още не е готов техническият проект за ремонта, чиято изработка започна още миналата година. Той щял да е факт до дни, а общината ще търси вариант да възложи ремонта на фирма “Хидрострой”, с която има рамков договор за строителство в района на Варна, в който е и залата.

 

Има риск за най-големия и важен проект от фонд “Региони” в Шумен - изграждането на пречиствателна станция за питейни води. Градът се бори за съоръжението вече 30 години. Общината получи от правителствената програма за растеж 3,5 млн. лв. от нужните за станцията 24 млн. лв. През септември обаче вероятно ще трябва да ги върне в бюджета. Причината е, че наскоро Комисията за защита на конкуренцията спря процедурата за избор на изпълнител след жалба на един от кандидатите. За да не губи време в съдебни спорове, общината е обявила нова процедура за строителство, но трябва да изчака един месец за становище на Агенцията по обществени поръчки.

Не е приключило и отчуждаването на терени за станцията.

 

Заради обжалване на обществената поръчка пред провал е и проект на община Смолян за 5 млн. лв. Парите бяха дадени за ремонт на спортната зала, изграждане на открита спортна площадка и дострояване на незавършения от години градски плувен басейн. Според кмета Николай Мелемов, ако съдебните процедури покрай избора на изпълнител се проточат, общината трябва да върне парите.
В област Търговище все още не са започнали 6 от 17-те проекта по фонд “Региони” и парите за тях са застрашени. И тук основните причини са обжалване на търговете.
Заради липса на кандидати пък вероятно ще се провалят ремонти на десетки спортни площадки в малки населени места. Спортното министерство, което получи от “Региони” 20 млн. лв., вече е прекратило част от конкурсите. Почти навсякъде причината е, че се е явил само един кандидат, който не отговаря на условията, или че няма желаещи да свършат работата.

 

Проекти за едва 86 млн. лв. по фонд “Региони” са приключили до момента, показва справка на Министерството на финансите. По-бавно върви усвояването от държавните ведомства. До момента са приключили държавни проекти за едва 15 млн. лв. от общо 210 млн. лв., отпуснати на министерства и агенции. Местните власти са усвоили 71 млн. лв. от отпуснатото в началото на годината финансиране.

 

Само три общини в област Монтана получиха в началото на тази година средства от фонд “Региони”. Одобрени бяха проекти на малките Георги Дамяново, Вълчедръм и Медковец за общо 2 млн. лв.

 

Вече са избрани строители, част от парите са получени и се работи усилено, казаха кметовете. В балканското село Гаврил Геново, община Георги Дамяново, втори месец се ремонтира водопроводната мрежа. Одобрените средства са 438 000 лв., но това е само първата фаза от строителството. Във Вълчедръм с 868 000 лв. се ремонтират основно две улици с обща дължина 1 км. До 20 дни новите настилки ще са готови, каза градоначалникът Иван Барзин. В община Медковец с 635 000 лв. рехабилитират улици.

16 проекта за над 15,8 млн. лв. са одобрени в област Разград и за всички са сключени договори. 3 от тях дори вече са приключили, съобщиха от областната управа. Най-много средства - 3 млн. лв., са дадени за ремонта на стадион “Лудогорец Арена”.

Шансовете на Русе да стане домакин на Европейското първенство по волейбол през 2015 г. се увеличават. Общината получи 7 млн. лв. от фонд “Региони”, с които се финансира закъсалият публично-частен проект за недовършената спортна зала.
Покривът на съоръжението вече е готов, фасадата е опакована с облицовъчни панели. Ударното строителство продължава, като се монтират дограмата, окачени тавани и оборудване за 1,5 млн.лв.

 

С отпуснатите пари по програмата кметската управа закупи подземните гаражи на обекта и осигури свежи пари за изграждането му.

Условието в подписания договор с частния инвеститор е средствата да се използват само за доизграждането на обекта, който трябва да е готов до февруари догодина.
За окончателното завършване и оборудване на залата са нужни около 15,5 млн. лв. Тя ще има 5600 седящи места и капацитет до 8000 души за спортни събития и концерти. Така ще се покрият и изискванията България да стане домакин на европейското първенство по волейбол.

 

Кюстендилско е сред шампионите по отпуснати средства от програмата за растеж на глава от населението в региона - 16 милиона лева.

В Кюстендил се реставрира и укрепва римската стена от IV век на хълма Хисарлъка. Строеният по времето на император Юстиниан Първи отбранителен комплекс от догодина ще стане туристическа атракция за града.

 

“Римската стена е моя лична кауза", каза пред „Труд” бившият зам.-председател на Народното събрание Мая Манолова, която по всеобщо признание съдейства да дойдат парите по фонд “Региони”. За архитектурния комплекс, към който ще има и сцена на открито, са предназначени 5,7 млн. лева. От месец на обекта се работи повече от ударно и сроковете за приключване ще бъдат скъсени, казват изпълнителите.

 

С други 2,5 млн. лева беше съборено до основи бившето ниско тяло на партийния дом. Там се строи нов здравен балнеоцентър “Св.Иван Рилски”.

В Дупница бяха осигурени 4,5 млн. лева за ремонт и преустройство на местната спортна зала.

Нов асфалтов път от 2,7 километра завършиха и предадоха в срок между селцата Долно Кобиле и Киселица. Той струва 350 хил. лева, отново от фонд “Растеж”. В 7 треклянски села вече се радват на нови 6 636 метра PVC тръби за водоснабдяване и ремонтирани каптажи за 350 хил. лева.

 

На кантар са проекти в Пловдивско. Още не е избрана фирма изпълнител за строежа на земеделско училище в пловдивското село Маноле, за което по фонд “Региони” се отпускат 5,3 млн.лв. Обществената поръчка беше обявена през юни. В края на август трябва да се отворят ценовите оферти на седемте кандидати, но нищо чудно да има обжалване, което да провали проекта.

 

Все още няма избран изпълнител и за ремонта на общинския пазар в Асеновград за 600 000 лв. В същото време на 80% са приключили всички строителни дейности в община Садово, на която кабинетът “Орешарски” гласува 1,8 млн.лв. за 7,5 км нови улици в 12 селища.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4342 |25.08.2014 Общините изкарват избирателните списъци . 1| 4884 |21.08.2014 Здравният министър спря обществени поръчки за милиони . 12| 5560 |13.08.2014 Служебен министър: Земеделците ни губят до 10 млн. евро от руското ембарго . 0| 5551 |13.08.2014 По искане на ЕСО временно спират тока в общините Дупница, Бобошево, Кочериново и Сапарева баня

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads