Реклама / Ads
0| 3782 |05.12.2014 НОВИНИ

И общините вече ще чистят снега от пътищата

.
Снегопочистването на републиканските пътища в населените места вече ще може да се извършва и от общините. Това предвиждат промени в Закона за пътищата, обсъдени от депутатите на първо четене.
 

Измененията предвиждат дейностите по изграждането, поддържането и ремонта на републиканските пътища в границите на урбанизираните територии да се осъществяват по взаимна договореност между общините и Агенцията "Пътна инфраструктура", съответно Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти". Причина за измененията са усложненото реализиране на основни дейности по зимното поддържане на републиканските пътища в границите на урбанизирани територии, за населените места до 100 000 жители, пише econ.bg.

 

По думите на Дора Янкова от "БСП лява България" законопроектът натоварва допълнително общините финансово. От БСП заявиха, че няма да подкрепят законопроекта и призоваха вносителите от ГЕРБ да го оттеглят.

 

Според Цветомир Михов от ГЕРБ с промените се търси решаване на проблемите, които общините имаха при падналия сняг преди месец.

 

„Ако изтеглим закона, това означава другата седмица, както се очаква да вали сняг, голяма част от общините да останат затрупани“, коментира той.

 

По думите му това няма да вмени на общините допълнителен ангажимент.

 

Той посочи, че ангажиментът на АПИ за почистването и поддържането на републиканските пътища, които са част от населени места, си остава. Михов обясни, че с промените се дава възможност общините да сключат споразумение, а то се сключва, когато и двете страни са съгласни - и общината, и АПИ, информира БТА.

 

Росица Янакиева от АБВ призова между първото и второто четене на законопроекта да се направи добра редакция, така че да се даде възможност на общините, които предпочитат, да почистват тези пътища, но да не се принуждават всички общини да подписват подобни споразумения.

 

Дискусията по промените в Закона за пътищата ще продължи на следващо пленарно заседание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4245 |04.12.2014 Дончев: Да възстановим колкото може повече средства от ЕК . 0| 4072 |04.12.2014 Ипотеките водят до двойно повече разводи . 1| 5193 |27.11.2014 Два пъти повече българи отишли на Острова за година . 2| 4536 |27.11.2014 Миков призова за повече дисциплина в партията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads