Реклама / Ads
5| 5639 |30.12.2010 НОВИНИ

Общинска полиция ще пази столичани

.
От 1 януари догодина 110 общински полицаи ще бдят над реда в столицата. Директорът на СДВР Валери Йорданов и кметът на София Йорданка Фандъкова подписаха днес договор за създаване на Общинска полиция.
 

Общинските полицаи ще бъдат със същите униформи като колегите си от МВР, ще носят оръжие, а отличителният знак, по който ще могат да бъдат различавани е емблема на Столична община на дясното рамо и надписа “Общинска полиция”. Издръжката на звеното за 2010 година ще струва на общината над 2.5 млн. лв., съобщи Йорданка Фандъкова. По нататък ще се мисли и за увеличаване на състава на общинските полицаи. Новото звено ще подпомага Инспектора на Столична община, но и колегите от СДВР.

Общинските полицаи ще реагират на всеки сигнал на гражданите и ще правят координацията с останалите звена на МВР и с общината, обясни кметът на София. Вътрешният министър Цветан Цветанов коментира, че създаването на Общинската полиция в столицата е едно от предизборните обещания на Фандъкова, което е станало факт. Така щяло да се даде възможност за оптимизиране на работата на местната власт.

„Това, което предстои да бъде извършено, е да бъде натоварена с повече функции общинската полиция. Ограничаващо за нас ще е, че няма да можем да разполагаме с тези 110 полицаи, защото те ще имат свои функции“, каза Цветанов. До този момент другите общински власти в страната са проявили повече любопитство към “услугата”, която предлага МВР, но не са правени конкретни договорености. “Няма община, която твърдо да е изразила намерението си за общинска полиция. Може опитът от Столична община да бъде пренесен и от други общини“, каза Цветанов.

Преди време, когато бе презентиран пилотният проект със Столична община стана ясно, че месечната издръжка на един общински полицай ще струва близо 1600 лв. Правомощията на общинските полицаи ще включват освен тези на охранителна полиция, осигуряването на нормалното предвижване на градския транспорт, както и контрола по изпълнението на наредбите на общината.

Служителите на общинската полиция няма да имат право да извършват разследвания, да използват технически средства, да конвоират лица или да снемат пръстови отпечатъци.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4713 |23.12.2010 ГСВУ стигна до Криминална полиция . 12| 6114 |25.11.2010 Столичани се помляха заради евтини стоки; кметицата моли полицията за помощ . 6| 4768 |21.11.2010 Фандъкова си писа четворка, създава общинска полиция . 29| 4979 |19.11.2010 РЗС: Андрей Иванов откраднал цяла общинска фирма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads