Реклама / Ads
5| 5326 |01.10.2013 НОВИНИ

Общински съветници си купуват лаптопи с пари за пенсионерите

.
Общинските съветници в град Ветово, Русенско, намалиха с 10 206 лв. предвидените пари за пенсионерските клубове, за да си купят преносими компютри. Решението на местния парламент е подкрепено от всичките 17 старейшини (9 от ДПС, по трима от БСП и КП "Бъдеще за всички" и 2-ма от ГЕРБ) с мотива, че така ще си спестят бумащина по сесии.
 

За мобилните устройства - лаптоп или нетбук, на единична цена до 600 лв., ще бъде обявена обществена поръчка. Проблемът е, че модернизацията е за сметка на възрастните хора.

"Парите за пенсионерите са заделени по бюджетната сметка на общинския съвет", уточни кметът на Ветово Георги Георгиев (независим). Той не можа да си спомни колко средства са предвидени в хазната за клубовете, тъй като е в болнични след тежка операция.

"В случая финансите се пренасочват, защото няма аргументирани искания от пенсионерските клубове за какво ще ги ползват", обясни председателят на общинския съвет Бюлент Гайтанов (независим). Първоначално е било предложено да се купят таблети, но идеята е отхвърлена като нефункционална след искане на зам.-председателя на съвета д-р Мехмед Мехмед (ДПС).

"Само един-двама съветници ще трябва да минат обучение, всички останали са млади хора и нямат проблем да работят на лаптоп", подчерта Гайтанов. Той обясни нуждата от мобилни устройства с "къртовския труд и купищата хартия за старейшините, когато трябва да реагират на "неотложни искания" на кметската администрация при извънредни сесии на общинския съвет.

 "Без лаптопи сме в информационно затъмнение доколко предложенията на кмета са допустими, тъй като не разполагаме с цялата информационна база на общината", допълни Гайтанов. Преносимите компютри ще се ползват за текстообработка, връзка с интернет и достъп до АПИС, което да облекчи работата на общинарите.

Отделената сума е почти колкото за ремонта на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в град Сеново, за който се отпускат 10 000 лв.

Докато си поръчват лаптопи, в съвета кипи война - съветниците от ДПС и БСП намалиха заплатата на шефа си от 1100 на 310 лв. Той пък обжалва в съда. Поводът е, че преди това Гайтанов отказа да вдигне възнагражденията на съветниците.

Тазгодишният бюджет на Ветово от 7 457 026 лв. е увеличен с 9,7% или с 663 000 лв.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5211 |13.06.2013 Хванаха злоупотреба с общински пари в Столична община . 7| 5228 |12.06.2013 Фандъкова смутена от общинските компенсации за деца без място в градините . 26| 6143 |10.06.2013 Кадиев изнесе информация за сериозни общински нарушения . 20| 7559 |15.05.2013 Синът на Янчо Таков става общински съветник в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads