Реклама / Ads
2| 3759 |17.02.2020 НОВИНИ

Общинският съвет в Каварна решава на 24 февруари дали журналистите ще си плащат на общинските сесии

.
Общинският съвет на Каварна ще заседава на 24 февруари за скандалната наредба от правилника за дейността на местния парламент, според която ако журналистите искат да заснемат или излъчат на живо от заседанията, трябва да плащат такса, съобщи БНТ.
 

Правилникът беше гласуван единодушно от общинските съветници на 28 януари, а няколко дни по-късно беше върнато от областния управител на Добрич с мотив, че е незаконно.

 

Община Каварна е в затруднено финансово положение и за излизане от кризата решения търсят и кметският екип и общинските съветници. Това, което се предвижда, е съкращения в администрацията, орязване на бюджета за културни прояви, а наред с това, за да напълнят общинската хазна, съветниците гласуваха и този правилник, в който влиза и текстът, че медиите трябва да плащат такса за заснемане на сесиите на Общинския съвет. Това предизвика бурни реакции в обществото. Автор на тази идея е общинският съветник Красимир Кръстев.

 

Едната от причините според него е тежкото финансово състояние, а другата е да равен достъп на всички медии за отразяване на заседанията. "Досега се стимулираха определени медии от кметове от изминали мандати, които бяха приятелски медии и бяха допускани в поредица от 20 години без да са платили нито един лев. Приемете го като административна услуга. Когато искате препис от същото заседание, пак се плаща такса. Няма никаква разлика. Не говорим за нещо, което е чак толкова трагично", каза той.

 

Общинският съветник Йордан Стоянов заяви, че на 24 февруари предстои ново заседание, където ще гласуват отпадането на спорната точка.

Областният управител на Добрич Красимир Кирилов е човекът, който спира този текст и приемането на този правилник и поиска повторно гласуване. Според него така се нарушава законът за радиото и телевизията, където е посочено, че заседанията на Общинския съвет трябва да са открити, също не може да са политически или икономически обвързани. "Ако се приеме едно такова решение, то ще се наложи цензура на съответната медия", допълни Кирилов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5008 |14.02.2020 Скандално предложение на общинар в Каварна: Медиите да плащат ”такса вход”! . 38| 5511 |13.02.2020 Вандали оскверниха костница на съветските воини в София . 9| 4883 |13.02.2020 Александър Маринов е новия председател на Стратегическия съвет към президента . 2| 5130 |31.01.2020 Медийният съветник на Нинова си тръгна от БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads