Реклама / Ads
1| 6227 |26.02.2012 НОВИНИ

Обстановката в Пловдивско се нормализира

.
снимка: Булфото
12 къщи са наводнени във Виница, Първомайско, две от тях са застрашени от падане, тъй като са кирпичени. Хората са настанени при техни близки, съобщи кметът на Първомай Ангел Папазов. Няма преливащи язовири на територията на Пловдивска област, каза още той.
 

 

Най-голямо количество вода е дошла от Поповица и Селци. Около 1 метър вода е навлязла в селото през земеделските имоти.

 

През Първомай преминава отводнително дере в северната част на града. То е повишило нивото си от снеготопенето и е заляло близо 10 улици. Водата е източена от поразената инфраструктура и тепърва ще се установяват щетите. Всички реки в Първомай са в нормалните си равнища за сезона. Няма бедстващи хора, увери кметът Папазов. Все още се отичат води от полето и движението по пътищата трябва да е с повишено внимание.

 

Тежко беше положението и в Бяла река, Карачалово и Православен, където води идват от Бряговско, посочи още той. Положението е овладяно. Папазов подчерта, че непрекъснато се поддържа връзка с Напоителни системи. Ако има преливане всички, граждани ще бъдат уведомени, допълни той.

 

Информацията на Напоителни системи от цялата област е, че по отводнителни и напоителни канали и язовири няма проблем на север от река Марица. Притокът е малък и няма опасност от заливане, каза Христина Танчева, управител на Напоителни системи - клон Марица.

 

Язовир "Езерово" прелива от няколко дни, но той не е в нашата територия, допълни тя. В него влиза и водата от язовир "Брягово", който се източва контролирано, тъй като има голям водосбор. Язовир "Брягово" се изпуска с 1.5 кубика в секунда. Той има свободен обем и може да поеме още вода, така че за него няма опасност от преливане, каза Танчева. Язовирите в Родопския край - Сушица, Леново и Брягово се пълнят нормално засега, въпреки че водосборът им е от потоци и водостоци от 500-600 м надморско равнище. Това носи риск, но засега няма проблем. Язовирите са покачили малко нивата си, но все още имат свободен обем.

 

В събота малки реки са вдигнали нивата си, което е довело до наводнения в Садовско. Гледката е била страшна, каза Танчева - по шосета, канавки и през нивите е текла вода. Положението вече е овладяно. Хората са успели да предотвратят по-големи наводнения.

 

Заради наводнение е затворен пътят между селата Поройна и Леново, Пловдивска област. В резултат на снеготопенето е преляла река Мечка и водата е заляла моста между двете села. Движението на автомобили е пренасочено през пътя за Кърджали.

 

На територията на областта няма данни за преливане на язовири, увери областният управител Здравко Димитров. Той допълни, че наводнени райони има и в село Поповица, където е проблемно преминаването по главния път Е-80 на разклона за Чирпан и Свиленград. Участъкът се отводнява и има предупреждение към шофьорите. Другите проблемни населени места са Чешнeгирово и Селци. Наводнени къщи, дворове и улици има и в селата Богданица и Избегли.

 

В Раковски положението е нормализирано. Четири места там са били застрашени от наводнения.

 

Ако се наложи, един от Тополовските язовири в Асеновградско ще бъде изпразнен. Това заяви зам.-кметът на община Асеновград Манол Генов предаде Дарик. Стената на язовира не е в добро състояние, имало е пробойни. Ако се наложи, ще започне водата да се изпуска аварийно, каза Генов. Язовирът не застрашава много, тъй като под него не живеят хора. На заседание на Кризисния щаб ще бъде взето решение какво да се прави.

 

Язовир "Конуш" е прелял и са били наводнени приземните етажи на къщи в село Златовръх. То се намира в ниската равнинна част и винаги при снеготопене там се отбиват доста води, обясни Генов.

 

С по 20 см се покачват нивата на реките Марица и Тунджа, но са далеч от критичните нива, съобщи Атанаска Тунтова, директор на Басейнова дирекция Източно беломорски район Пловдив. Реките обаче са все още далеч от критичните нива, поясни Тунтова. По-голямопокачване на нивата - около 70-80 см има в районите на Ямбол, Елхово и Свиленград. Това не са критични нива, водите могат да се покачват до 2.5 метра, подчерта Тунтова. В Пловдив също е имало леко покачване нивото на река Марица с около 10 см.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5052 |13.11.2011 Високото налягане е причинило експлозията в Пловдивско . 2| 5934 |17.02.2011 Седем ранени при пътен инцидент в Пловдивско . 4| 4717 |15.02.2010 Снегът парализира София, обстановката в страната - критична

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads