Реклама / Ads
0| 5380 |24.10.2013 НОВИНИ

Обучават бежанците за козметички и шивачки

.
Източник: Булфото
Основната цел на бежанците са европейски държави като Германия, Франция, Италия и Швеция. 85% от влезлите у нас бежанци не желаят да останат в страната, след като получат необходимия статут. Капацитетът на приемните ни центрове е надхвърлен с над 30%. Срокът за обработване на документите е съкратен от 5 месеца на 21 дни.
 

Това стана ясно по време на пресконференция на Държавната агенция за бежанците. Едва 80-90 души от получилите бежански или хуманитарен статут, са се записали в курс по български език, а това е показателно за това дали те искат да останат тук и да се интегрират, заявиха още от ръководството на агенцията.

От началото на годината досега 18 души са получили бежански статут и 1154 - хуманитарен.

В момента от агенцията организира интеграционни курсове за бежанците с обработени документи. Оказа се, че въпреки усилията на държавата да осигури сграда, където бежанците да учат български език, те не проявяват интерес, уточни председателят на ДАБ Николай Чирпанлиев.

Изявилите желание ще се обучават за козметички и шивачки, посочи Чирпанлиев. Студенти арабисти пък ще помагат на властите в анкетирането на бежанците, за да се събере информация за мотивацията и компетентностите им.

Към момента в страната има около 4700 бежанци, от които 987 са деца, а 1308 - жени. Капацитетът на приемните центрове е надхвърлен с над 30%. Срокът за обработване на документите им е съкратен от 5 месеца на 21 дни, добави Чирпанлиев.

В центъра във "Враждебна" са настанени 399 души, посочи комендантът на обекта Иван Пенков. Той каза, че най-нужни за хората във "Враждебна" са даренията от храни, детски храни, адаптирани бебешки млека, както и уреди за съхранението на храните (хладилници, вентилатори, печки, абсорбатори), с които да оборудват кухнята и столовата.

PR експертът Нидал Алгафари, който е със сирийски произход, настоя, че не трябва да имаме комплекс от това, че бежанците не живеят в добри условия. "Те бягат от нещо много по-лошо и отношението на българския народ няма да го срещнат другаде, нито в Германия, нито където и да е", категоричен бе той.

 

В същото време Алгафари смята, че много малък процент от сирийците искат да останат в България, а целта на повечето е да се установят в страни от Западна Европа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5209 |23.10.2013 Ковачевският кмет vs вътрешния министър за бежанците . 9| 4943 |22.10.2013 Президентът П. Стоянов: Бежанците нямат вина за тежкото ни положение . 29| 6955 |22.10.2013 Павел Чернев: Предупреждавахме още Първанов за бежанците . 17| 5312 |21.10.2013 Цветанов: Правителството да си внесе вот на недоверие за бежанците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads