Реклама / Ads
4| 7387 |04.12.2019 НОВИНИ

Обвинението на Йончева се различава от писмото на прокуратурата до ЕП за сваляне на имунитета й

.
Елена Йончева Източник: БГНЕС
Обвинението на Йончева се различава от писмото на прокуратурата до ЕП за сваляне на имунитета й. Това казаха Елена Йончева и адвокат Михаил Екимджиев пред Люба Кулезич по Евроком.
 

Йончева каза: „ЕП обикновено се доверява на местните власти и не прави разследване. Аз ще представя фактите в Комисията.

 

Не трябва да забравяме, че има депутати от различни групи. Решение взима мнозинството. Преди два дни се запознах с писмото на прокуратурата до ЕП. Обвинението е , че съм знаела или предполагала, че средствата за моята професионална дейност са с неясен произход. Доказателствата са „гласови данни“. Това означава свидетелски показания. Става дума за 2012 година, когато КТБ бе банка на годината и получаваше много награди. Анка, която се контролираше от българските финансови контролни органи.

 

Така се заплашват журналистите. Аз продължавам да бъда журналист. Така ни опозоряват публично и медийно. В момента искането на българската прокуратура е депозирано в ЕП. Аз ще бъда изслушана. Практиката показва, че поисканите имунитети се свалят“. Или има политическа атака срещу мен, или няма. Нямам съмнение, че тази атака е политически мотивирана, за да млъкна. Първо осъдихме Борисов за клевета, разследванията за  „Пътища“, „Кумгейт“, „Ало Банов“. Властта извади много голяма бухалка. 

 

Михаил Екимджиев допълни: „ЕП не може да допусне, че държавата сглобява едно обвинение, за да използва държавната репресия. Измислят се факти ,за да се компрометира Елена Йончева. Целта е да се дискредитира.  Елена Йончева е трябвало да прозре в бъдещето, че Цветан Василев ще бъде обвинен. Това е нелепо. Има разминаване между обвинението в България и писмото до ЕП. Там смекчават нещата. Те деформират обвинението. Прокуратурата се опитва да смекчи нещата, за да изглежда по-достоверно“. Казусът Йончева се развива по три писти. Ако бъде свален имунитета й, това наказателно дело трябва да продължи. Съдът трябва да каже дали има престъпления. В Страсбург върви друго дело-атакува се един опозиционен журналист, чиито разкрития имаха ефект. Истинската полза ще дойде, ако евродепутатите излязат от зоната си на комфорт и разберат, че прокуратурата злоупотребява с власт. Всеки прокурор може да обвини всекиго за всичко. На това се дължи и мълчанието на БСП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3840 |03.12.2019 Елена Йончева: “’Aз съм и винаги съм била против санкции срещу Русия” . 6| 6549 |01.12.2019 Станишев и Йончева подкрепят санкции срещу путинова Русия . 0| 4694 |28.11.2019 Елена Йончева призовава ЕП да предприеме конкретни мерки срещу реалната заплаха от нова бежанска вълна към Европа . 4| 4095 |26.11.2019 Корнелия Нинова: Вярвам в невинността на Елена Йончева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads