Реклама / Ads
0| 6127 |05.12.2010 НОВИНИ

Обвинението вади нови документи за потъналия "Илинден"

.
Потъналият кораб
Българската прокуратура получи част от исканите документи за потъването на кораба "Илинден", съобщиха източници в Съдебната палата, съобщава "Дарик".
 

След трагичния инцидент миналата година, при който загинаха 15 българи в Охридското езеро, българската прокуратура започна паралелно разследване за инцидента. Тогава към Македония беше изпратена съдебна поръчка за предоставяне на документи от разследването.

Преди дни в България са получени от македонската страна  документи от аутопсиите на загиналите, протоколите от огледа на мястото, където корабът потъна и копие на техническата експертиза за състоянието на плавателния съд.

Заключението на експертите е в над 100 страници. Предстои разследващите в България да се запознаят с него.

Във всички документи от аутопсиите е записано, че загиналите са починали от удавяне. Сред възможните причини не е спомената хипотеза за ненавременна лекарска помощ.

Дни преди първото заседание по делото в Охрид през октомври, адвокати на оцелелите при потъването българи, коментираха, че в съдебно-медицинските експертизи има съществени пропуски. Те допускат възможността някои от загиналите да са били още живи след изваждането им от езерото, посочва БТА.

Според юристи завеждане на дело в България срещу капитана на кораба Сотир Филевски е възможно, а ако той бъде призован и не се яви, делото може да се разглежда задочно.

Корабът „Илинден" потъна в Охридското езеро на 5 септември миналата година. На борда на плавателния съд имаше близо 50 български туристи, 15 от тях се удавиха. Корабът пътувал за манастира „Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро. Той се е преобърнал на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро. Инцидентът е станал при идеални за корабоплаване атмосферни условия, при дълбочина на езерната вода от 6 до 8 метра.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4896 |03.12.2010 Повдигат обвинения заради потъналия кораб край Емине . 28| 4785 |15.11.2010 Станишев: Обвинението срещу мен е политическа поръчка . 17| 7801 |01.11.2010 Тайният свидетел Урманов няма документи за дадените на ГЕРБ пари . 74| 15656 |29.10.2010 ПГУ командвало Първанов на „Позитано”, подписвал документи без да гледа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads