Реклама / Ads
2| 5675 |19.10.2011 НОВИНИ

Обвиниха България в търговия с оръжие за Близкия Изток

.
САЩ, Русия и ред европейски държави, включително и България, са доставяли огромни количества оръжия на репресивни правителства в Близкия изток и Северна Африка преди тазгодишните въстания, въпреки че са имали доказателства за значителния риск от това да се използват за нарушения на човешките права, съобщи Амнести Интернешънъл.
 

 

В доклада на Амнести се посочва, че основните доставчици на за тези страни са Австрия, Белгия, България, Чехия, Франция, Германия, Италия, Русия, Великобритания и САЩ.

 

Най-малко 11 държави са осигурили военна подкрепа или са позволили износа на оръжия и боеприпаси за Йемен, където близо 200 протестиращи т. г. изгубиха животите си. В това число България, Чехия, Германия, Италия, Русия, Турция, Украйна, Великобритания и САЩ.

 

"Тези открития отразяват яркия провал на настоящия контрол на износа на оръжия и всичките му недостатъци. Те подчертават и необходимостта от ефективно, глобално споразумение за търговия с оръжия, което да отчита в пълна степен необходимостта от спазване на човешките права", заяви Хелън Хюз, главен изследовател на на търговията с оръжия.

 

"Правителствата, които днес твърдят, че са солидарни с народите в Близкия изток и Северна Африка, са същите като онези, които доскоро доставяха оръжията, куршумите и военното и полицейското оборудване, използвани за убиването, раняването и произволното задържане на хиляди мирни протестиращи в Тунис, Египет, Сирия и Йемен", отбелязва Хюз, цитиран от БГНЕС.

Въпреки продължаващите брутални репресии на демонстрантите, международната общност не предприе конкретни действия, за да спре потока от оръжия към Йемен.


Сдобиването с информация за оръжията, доставяни на Сирия, е трудна задача, тъй като едва няколко правителства го докладват официално. Известно е обаче, че най-големият износител на оръжия за Сирия е Русия – близо 10% от общия износ на страната отива към Дамаск.

 

Амнести подчертава, че голяма част от оръжията, открити в Либия, са произведени или от Съветския съюз, или от бивши комунистически държави. Значителна част от боеприпасите на поддръжниците на Кадафи са китайски, български и италиански.


Най-малко 20 държави са продавали и доставяли оръжия, боеприпаси, сълзотворен газ и оборудване за борба с безредиците на Египет. Най-големият износител са били САЩ, които за срок от година са осигурили стока за общо 1.3 млрд. долара.

 

Сред останалите топ износители са Австрия, Белгия, България, Италия и Швейцария.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 10895 |18.10.2011 Бедствено положение в Източна България . 11| 5103 |17.10.2011 Ерю Хейнялуома подкрепя България за Шенген . 11| 4796 |14.10.2011 България на опашката по производство и иновации . 58| 4969 |14.10.2011 Борисов обеща: България ще е друга, не в комунизма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads