Реклама / Ads
2| 5182 |15.12.2009 НОВИНИ

Обвиниха Баретата преди Коледа

.
След почти 9 месеца подготовка обвиниха Златко Баретата. Източник: Вяра Йовева
Днес прокурори от специализираните екипи за разследване повдигнаха обвинения и привлякоха в качеството на обвиняеми:Златомир Иванов Иванов, затова че ръководил организирана престъпна група създадена с цел съгласувано да разпространява в страната високорискови наркотични вещества - престъпление по чл. 354а, ал.1 и ал.2 НК.
 

Привлечени в качеството на обвиняеми са и онези от участниците в групата, които са издирени: Евгени Петров Евтимов, Георги Тодоров Йорданов, Мартин Василев Димитров, Валентин Григоров Луков, Коста Василев Трифонов, Борислав Руменов Секулов, Марин Петров Вълчев, Росен Рангелов Иванов, Кирил Станимиров Атанасов, Богдан Василев Василев, Мартин Ицко Горески, Васил Илиев Колев, Юлиян Любомиров Зашев, Даниел Любенов Кръстев, Стоян Еленков Дичев.

На тях е повдигнато обвинение за престъпление по чл. чл.321 ал.3 /а за С. Е. Дичев и В. И. Колев по ал.5 на същия текст/ пр.2 и пр.3 ал.7, вр. ал.2 НК.

Дейността на някои от членовете на организираната престъпна група не е била пряко свързана с разпространението на дрога, а с освобождаване на пазари, събиране и отчитане на приходите от престъпната дейност и др.

Коста Василев Трифонов и Борислав Руменов Секулов са привлечени към наказателна отговорност и за нанесена лека телесна повреда, в съучастие и в изпълнение на решение на организирана престъпна група - престъпление по чл. 131 ал.1 т.8 пр.2, вр.чл.130 ал.1, вр. чл.20 ал.2 НК.

На Марин Петров Вълчев, Росен Рангелов Иванов, Кирил Станимиров Атанасов, Богдан Василев Василев, Мартин Ицко Горески са повдигнати обвинения и за разпространение на високорискови наркотични вещества в съучастие и в изпълнение на решение на организирана престъпна група – престъпление по чл.354а ал.2 изр.2 т.1 пр.2, вр. ал.1 пр.4, вр.чл.20 НК.

Златомир Иванов Иванов и Мартин Василев Димитров са привлечени към наказателна отговорност и за предумишленото убийство на Румен Григоров Стефанов, извършено по начин, опасен за живота на мнозина /чрез употреба на огнестрелно оръжие на обществено място, където са се намирали множество хора/, за което З. И. Иванов е бил подбудител, а М. В. Димитров – помагач.

Извършеното е квалифицирано като престъпление по чл.116 ал.1, т.6, пр.1 и т.9, вр.чл. 115, вр.чл. 20 НК.

Събирането на доказателства по досъдебното производство е приключено.

Материалите за неустановените и неиздирените лица, съпричастни към описаните престъпления, ще бъдат отделени в друго наказателно производство, за да не се забавя настоящото.

Съгласно правилата на българския наказателен процес, за окончателното приключване на разследването, предстои предявяване на материалите по делото на всички 16 обвиняеми и техните защитници, както и на пострадалите.

"Това обвинение е един надут балон, от гледна точка на събрания доказателствен материал. Целта е да се шуми пред обществото, че е нанесен удар срещу разпространители на наркотици. Срещу Златомир Иванов и обвинените с него лица няма нито едно годно доказателство, че са се занимавали с тази дейност, няма и грам наркотик открит в Златко". Това заяви за frognews.bg Лъчезар Таков, адвокат на Баретата. Според него в така наречената от обвинението престъпна група хората са избрани по случаен, избирателен принцип, а доказателствата срещу тях се градят върху показания на дискредитирани свидетели, които са зависими от прокуратурата.

Frognews.bg припомня, че през април при акция на МВР и прокуратурата проведена в София, Перник, Варна и Бургас бяха задържани 22-ма от хората на Баретата. В ареста обаче бяха оставени само четирима - Мартин Димитров от Перник, Петър Стоянов и Валентин Луков от Варна и Петър Горанов.

Няколко месеца по-късно основният свидетел на прокуратурата Ивайло Серафимов оттегли показанията си срещу Баретата и набеди другия свидетел по делото – Димитър Вучев–Демби, че го е притискал и карал насила да свидетелства. Третият свидетел Тихомир Георгиев също показа известни колебания в показанията си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5510 |09.12.2009 Коледата невъзможна... на 25 декември . 2| 5002 |08.12.2009 Посрещаме Коледа на 25 декември . 3| 5484 |07.12.2009 Обвиниха Гюнай Сефер и Митхат Табаков . 1| 4953 |02.12.2009 "Отбраната" профукала 100 млн. предизборно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads