Реклама / Ads
32| 15156 |23.02.2012 НОВИНИ

Обвиниха съдия Тодорова, че е спасила осъден

.
Мирослава Тодорова
Шефката на Съюза на съдиите и съдия от Софийския градски съд Мирослава Тодорова е забавила мотивите си по дело за отвличане близо 5 г. и така е спасила от наказание осъден.
 

  

Причината е, че е изтекла абсолютната давност от 15 г. от извършване на престъплението. Сигналът за нарушението е подаден във Висшия съдебен съвет в понеделник, пише "Стандарт".

Отвличането било извършено на 4 април 1996 г. от Стоян Петров в съучастие с други неустановени лица. Досъдебното производство по случая продължило 7 г., като делото стартирало в СГС на 31 септември 2003 г. и било поверено на Тодорова.
С присъда от 16 юни 2006 г. съдът признава за виновен подсъдимия Петров за похищението над Петър Стойчев и Рада Дишкелова и го осъжда на 18 месеца условно. Тодорова обаче бави 5 г. мотивите към присъдата и ги е написала едва през март 2011 г.

Адвокатът на Петров обжалва осъдителната присъда пред Софийския апелативен съд (САС), като я оспорва поради настъпила абсолютна давност, включително и заради бавност на Темида. Делото е заведено под номер 1240 от 2011 г. на САС с председател на състава Галина Захарова. Апелативните магистрати се съгласяват с доводите на защитата и прекратяват производството срещу Петров.

Пред "Стандарт" Тодорова изрази съмнение, че случаят излиза наяве, за да се подпомогне правораздаването. Тя индиректно намекна, че става дума за факти, използвани манипулативно срещу нея заради битката й с МВР шефа Цветан Цветанов.

"Във вторник разбрах, че решението на САС от 01.02.2012 г. по делото, за което ме питате, е било пъхнато в плик под вратата на председателя на съда. Също така знам, че това производство не е единственото, което е било прекратено в съда поради изтекла давност. Не ми е известно напоследък други дела в сходна ситуация да са били оповестявани", коментира Тодорова.

Съдийката недоумява защо никой не е проявил интерес към факта, че досъдебното производство по случая е продължило 7 г. По думите й не е вярно, че има над 50 нейни дела, просрочени с повече от 3 г.

"Обвинението на ИВСС е за 2 такива дела. Тези две дела и това, за което говорите, са от периода, в който бях преподавател в Националния институт по правосъдие и по закон не трябваше да гледам дела, а само да преподавам на младшите съдии", допълва Тодорова. Тя вече бе наказана за общо 57 забавени дела с 15% намаление на заплатата за 2 г.

В момента Инспекторатът на ВСС проверява две от делата - срещу наркотрафиканта Васил Маникатов, както и друго тежко дело за побой и изнасилване. След размяна на реплики през медиите между нея и Цветанов Тодорова заведе дело за клевета срещу него заради думите му, че "обслужва организираната престъпност".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 6032 |15.02.2012 СДС обвиниха шефката на НЗОК че взела 30 000 лв, тя отрича . 88| 4742 |08.02.2012 Съдия Тодорова дава на съд Цветанов . 10| 6531 |20.01.2012 ВСС намали заплатата на съдия Мирослава Тодорова за 2 години . 84| 5674 |28.12.2011 Д. Ковачева: Избрах съдия Петкова защото е професионалист

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads