Реклама / Ads
7| 5223 |02.04.2010 НОВИНИ

Обвиниха Цонев, Сантиров и Попов

.
Арестуват Николай Цонев Източник: МВР
Повдигнато е общо обвинение за предлагане на подкуп на длъжностно лице на съдия Петър Сантиров, на бившия военен министър Николай Цонев и на бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.
 
По информация на БНР обвинението в повдигнато късно снощи.

Наказателният кодекс предвижда затвор до 10 години и глоба до 15 хиляди лева за този, който предложи, обещае или даде подкуп на съдебен заседател, прокурор или следовател.

Тримата ще останат в ареста поне до неделя, когато изтича 72-часовото им прокурорско задържане.

Очаква се точно на Великден държавното обвинение да внесе в Софийски градски съд искане Сантиров, Цонев и Попов да останат за постоянно в ареста.

Ръководителят на военно окръжна прокуратура Спас Илиев съобщи, че се проверяват 9 договора за закупуването на 310 жилища, на обща стойност 36 млн. лева, сключени през първата половина на 2009 година, по времето, когато военен министър е бил Николай Цонев. Сигнал за този случай е пристигнал в прокуратурата от ДАНС. Проверяват се и пет договора за доставка на оборудване на жилища, част от които са и новозакупените. Общата стойност на договорите е близо 4,8 млн. лева.

Във Военно-окръжната прокуратура разследват и договор за саниране преустройство и рехабилитация на едно военно общежитие, като една от клаузите в договора предвижда изплащането на сумите по него да се извърши до 2017 г. Санирането на този блок струва по договор 10 млн. лева. Води се и дело за договор за закупуване на противопожарно имущество, който е ощетил държавата между 500 хил. лв. и 2 млн.лв. Прокурорите проверяват и договор за строително монтажни работи на военно почивната база в Пампорово на стойност 9 млн. лева, който също е сключен по времето на Николай Цонев. Отговорност за сключените договори носят длъжностни лица от Министерство на отбраната.

Извършват се проверки и за конфликт на интереси, т.е дали лицата сключили договорите имат някаква връзка с фирмите, които ще извършват дейност. Някои от сигналите в посочените проверки са пристигнали в дирекция "Военна полиция", а други в Агенцията за държавен и финансов контрол.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4770 |17.03.2010 Маргарита Попова: ВСС да се отърси от корупцията . 0| 4763 |05.03.2010 Обвиниха Раиф Мустафа за подкуп . 1| 4684 |04.03.2010 Обвиниха бившия министър Николай Цонев . 2| 5180 |22.02.2010 Обвиниха ченгетата, изнасилили девойка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads