Реклама / Ads
0| 3667 |12.07.2018 НОВИНИ

Очаква се депутатите да гласуват промените в Закона за хората с увреждания

.
Източник: БГНЕС
С окончателно приемане на промените в Закона за хората с увреждания започва работа парламента днес. С тях месечната добавка за социална интеграция ще се предоставя в зависимост от степента на намалена трудоспособност. До промените се стигна, след като Върховният административен съд отмени уеднаквяването на размера на добавките на хората с увреждания.
 

Председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов обясни: "Това, което правим в различните типове интеграционни добавки, това, което беше записано в правилника, сега го преместваме в закона. Целият проект е огледан отвсякъде. Взети са предвид всички възможни хипотези, на всички групи, защото те не са една и две. Има такива, които имат експертни решения, които продължават след решението на съда, други, които са в процедура на производство. Всички тези групи сме ги уредили по отделен начин с текстове".

 

Близо половин милион души получават добавки за социална интеграция, като те са различни видове - за транспорт, за обучение, за телекомуникационни услуги, лекарства и други.

 

Очаква се след това дебатът да продължи по т.нар. Закон за горивата. Текстовете предизвикаха протести сред дребните търговци и земеделски производители, както и напрежение в коалиция „Обединени патриоти“. Макар да са сред вносителите на проекта, сега депутатите от НФСБ са сред най-големите му критици. Те прогнозираха, че може да се стигне до наказателна процедура на ЕК срещу България.

 

Депутатите вече приеха окончателно изискването търговците на горива на дребно да имат уставен капитал и обезпечение от 20 000 лева, а за едрите търговци - капитал от 1 милион лева.

 

Днес трябва да бъде гледан и Законът срещу шума в околната среда, за който вчера не стигна време. Той въвежда ограничения върху озвучаването на публични места в определени часове, както и по-високи глоби при нарушение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4023 |11.07.2018 Депутатите приеха Закона за горивата, Патриотите пак се скараха . 1| 3835 |11.07.2018 Депутатите искат да чуят шефа на Агенцията по лекарствата . 0| 3837 |05.07.2018 Петър Курумбашев: Евродепутатите си свършиха работата по мобилния пакет. Сега е ред на българското правителство да образува пътен алианс на ниво държави и да блокират това предложение в Съвета на Европейския Съюз . 1| 3925 |05.07.2018 Депутатите гласуват да освободят ли председателя на КЕВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads