Реклама / Ads
1| 4859 |25.08.2014 НОВИНИ

Очаква се трета вълна на син език

.
Предстои трета мощна вълна на заболяването „син език" в България, предупреждават специалисти. Единственото нещо, което може да се прави при „синия език", е ограничаване на движението на животни и забрана на горската паша, съобщи директорът на Центъра за оценка на риска в Българската агенция по безопасност на храните проф. Бойко Ликов.
 

Българската страна докладва за това, което се случва у нас. Имаме запитване за ваксини. Налице са 500 хил. дози испанска ваксина, която може да бъде приложена от средата на септември до края на септември. Освен това ще ни бъдат необходими още поне 2 млн. дози, тъй като преживните животни в България са 2,5 млн. Още 2 млн. дози, които ще могат да бъдат доставени в рамките на 120 дни. Ваксинацията може да започне през март-април, когато вече се разбере кои са заразените зони, кои са свободните зони, кои са засегнатите стада, кои са незасегнатите стада, като първоначално може да започне ваксинация само на овцете, защото при тях има умиране на животни. Тази ваксинация ще бъде безплатна за животновъдите, посочи проф. Ликов.

 

Тази година се дадоха 10 млн. лв. за изпълнението на държавната профилактична програма, която ще бъде платена чрез Фонд "Земеделие". Една изключително усложнена процедура. Парите ще бъдат давани на собствениците, собствениците ще ги дават на ветеринарните лекари, като всеки собственик ще сключва договор със стопанина - изключително сложна процедура. Някои неща, които бяха утвърдени, постепенно изчезнаха. Вече няма ветеринарни участъци. В един ветеринарен участък могат да работят 10 ветеринарни лекари. В 262 общини има само 262-ма официални ветеринарни лекари, каза още експертът.

 

Според него трябва да се върне предишното положение, когато директно от държавата парите отиваха във ветеринарите.

 

Основен фактор за разпространението на вируса са климатичните промени. Затихване на болестта се очаква през ноември: 1999-а година вирусът не презимува и на пролетта на 2000-а година нямахме „син език". Сега обаче той е разпространен прекалено много, така че е много вероятно на пролет отново да си имаме „син език", но тогава вече ще има и ваксина. А колко още ще бъдат обхванати до края на годината, вероятно цялата страна ще бъде обхваната, неравномерно. Обикновено заболяват животни около реки, около езера, около водоеми, уточни Ликов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4826 |22.08.2014 ЦИК отказа на трета партия да я регистрира . 2| 5146 |08.08.2014 Гл.комисар Николов: Не очакваме още взривове, няма опасност за населението . 44| 4904 |03.08.2014 Миков: Очаквам утре да гласуваме бюджета на Здравната каса . 1| 5471 |01.08.2014 Доц. Корчев: Очакват ни валежи, бури и град

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads