Реклама / Ads
4| 5623 |31.08.2013 НОВИНИ

Очакваме от Сирия по 1000 бежанци на месец

.
По 1000 бежанци от Сирия на месец очакват властите до края на годината.
 

На Съвета по сигурност към Министерския съвет било обсъдено, че до Нова година мигрантите ще набъбнат с около 4000 души, пише "Стандарт", въз основа на правителствени източници. В момента над 1600 бежанци са настанени в центрове в Баня, Пъстрогор, София и Любимец. 855 от тях са от Сирия като 260 са деца. За да се осигури престоят на потърсилите убежище, ще са нужни още над 4,3 милиона лева. С тези средства ще се осигурят елементарните условия за престой на бежанците като ток, вода, хигиенни материали - сапуни, четки за зъби, тоалетна хартия, дамски превръзки. Освен това се полагат по 65 лева на човек месечна финансова помощ.
 

Над три часа продължи вчера спешната сбирка на Съвета по сигурност, която премиерът Пламен Орешарски свика заради кризата в Сирия. На нея бяха набелязани 11 спешни мерки. Премиерът лично се е ангажирал с контрола по изпълнението им. В разговорите под председателството на Орешарски участваха военният министър Ангел Найденов, външният Кристиан Вигенин, вътрешният Цветлин Йовчев, на здравеопазването Таня Андреева и на икономиката Драгомир Стойнев, шефовете на спецслужбите, секретарят по сигурността при президента Росен Кожухаров и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Рисковете пред България са хуманитарна криза при бежанска вълна, терористична атака, икономически последствия и повишаване на престъпленията, обяви след заседанието МВР шефът. Военният министър пък обяви, че остава висока вероятността за провеждане на военна операция в Сирия, но към момента не са били отправени искания към страната ни и съответно няма отправено запитване за параметрите на евентуално българско военно участие.

"Най-сериозна е заплахата от бежанска вълна и рискът от хуманитарна криза", каза още Цветлин Йовчев. В МВР се създава Оперативен щаб на централно ниво, който ще координира действията на различните институции.
 

"Обсъдихме и рисковете от терористична заплаха, но такива засега няма", увери Йовчев. "Обсъдени са възможностите от възникване на социални рискове, свързани с повишаване на криминогенната обстановка вследствие на бежанска вълна, други социални проблеми. Но това също са рискове с ниска степен на вероятност към момента", добави той.

Три оперативни щаба ще действат на територията на страната заради кризата, стана ясно още от думите на Йовчев. Предвидено е Националният оперативен щаб да има две нива на управление - МВР, както и два тактически оперативни в Елхово и в Хасково, където има бежански лагери. Приоритет за щаба в Елхово ще е наблюдението на държавната граница и ефективното използване на ресурсите на различните държавни структури. А за този в Хасково - осигуряването на приемането на бежанския поток и ефективното използване на ресурсите на различните държавни структури.

Шеф на Националния оперативен щаб ще е министър Йовчев, а зам.-ръководител ще е зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов.

Дипломат номер 1 Кристиан Вигенин заяви, че употребата на химическо оръжие "не може да бъде оставена без последствия и се надяваме и с наше участие международната общност да направи необходимото, такава повторна употреба на оръжие за масово унищожение да няма".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 95| 19905 |30.08.2013 Ударът срещу Сирия трениран в България, Москва нервна на София . 30| 7092 |30.08.2013 Бриго Аспарухов: Да ни платят ако ще се бием срещу Сирия . 37| 7068 |30.08.2013 Нейнски: Всички знаят, че е използвано химическо оръжие в Сирия . 19| 5871 |29.08.2013 Военният министър: Утре излизаме с официална позиция за Сирия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads