Реклама / Ads
80| 5772 |09.03.2011 НОВИНИ

Офанзивата на Петков срещу Уорлик продължава с допитване до Сената

.
Румен Петков Източник: Булфото
Офанзивата на бившия вътрешен министър Румен Петков срещу посланикa на САЩ Джеймс Уорлик продължава. Повод за това е твърдението на американския дипломат, че ексминистърът е разследван. В открито писмо до посланика, с копие и до Конгреса и Сената на САЩ, Петков иска да се изнесат факти и аргументи, че срещу него води разследване.
 

„Вече три месеца и половина г-н Уорлик отказва да обясни къде и на каква тема се води разследване, припомни депутатът. Разследване и въобще производство на територията на България срещу мен не се водят“, каза Румен Петков в кулоарите на парламента.

В откритото му писмо се твърди, че Джеймс Уорлик си „позволява да лъже по изключително циничен начин пред средствата за масова информация, казвайки, че „г-н Петков много добре знае за какво става въпрос.”

„Посланикът отказа да даде отговор на този въпрос и в разговор с г-жа Цачева, което ме кара да мисля,че той излъчва голословни твърдения“, заяви Петков в парламента.

„Разговорът ми с консула на САЩ е траял не повече от минута, в които той ми каза, че е упълномощен да ми каже, че срещу мен се води разследване. Казах, че е невярно“, информира червеният депутат. В писмото си ексминистърът отново пита американския посланик говорил ли е пред български граждани за необходимостта у нас да се легализира мека дрога. Депутатът пита в прав текст посланика употребявал ли е наркотици.

Искам отговор с „да” или „не”, настоя Петков и напомни, че Уорлик вече е отказал да отговори на този въпрос, зададен му на пресконференция в Министерски съвет. „Този отказ тълкувам по един–единствен начин. Ако ще се докараме дотам един наркоман – бивш, настоящ или бъдещ да обвинява един почтен човек, не е сериозно”, отсече ексминистърът. Но уточни, че не е казал, че посланикът е наркоман.

Ексминистърът иска отговор и дали е политика на САЩ да подкрепя публични личности, които не декларират хонорарите си, които са около 30 000 долара. На въпрос какво очаква след инициативите си, Петков отговори, че очаква посланикът да бъде изпратен в задължителна командировка, за да работи активно по българската диаспора в САЩ.

По-рано днес президентът Георги Първанов връчи на посланика на Съединените американски щати у нас Джеймс Уорлик Почетния знак на държавния глава. Дипломатът приема отличието от името на Корпуса на мира. Почетният знак се дава за заслуги и принос в развитието и задълбочаването на сътрудничеството между Република България и Съединените американски щати в областта на местното развитие и младежкото образование, както и по случай 50 години от създаването на организацията от президента на САЩ Джон Ф. Кенеди и 20 години от дейността й в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6254 |08.03.2011 Ново обвинение срещу Лечков . 4| 4643 |08.03.2011 Отново фалстарт на делото срещу Баретата . 13| 5383 |08.03.2011 Стягат национален протест срещу скъпите горива . 12| 5726 |08.03.2011 Отсъствия на съпроцесник отложи делото срещу Масларова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads