Реклама / Ads
2| 5870 |22.10.2007 НОВИНИ

Офертата на МОН - стара песен на нов глас

.
Дългоочакваното споразумение от страна на Министерство на образованието и науката беше предложено късно снощи на учителските синдикати.
 

Текстът, който МОН публикува и на електронната си страница, съдържа познатите вече идеи, които понастоящем са облечени в писмена форма. На практика офертата не е по-различна от това, което синдикатите са получили като предложение още миналата сряда, но е разписана по друг начин. Frognews.bg откроява основните й акценти:

- Министерският съвет да предложи на Народното събрание законодателни промени, по силата на които от 1 януари 2008 г.: 1.1. всички училища да придобият статут на второстепенни разпоредители с бюджетни кредити, като най-малко 80 % от средствата, определени по единните стандарти, се предоставят на разпореждане на съответното училище, а останалите средства се разпределят по утвърдена от първостепенния разпоредител формула;

- Да бъде създадена нормативна възможност, при желание от страна на училищата, да се увеличи броят на учениците в паралелките. 

- Да продължи въвеждането на системата за диференцирано заплащане с нейните три стълба с активно участие на социалните партньори при разработването на критериите за оценка.

- Да продължи изграждането на национална ефективна система за външно оценяване, в това число и провеждане на държавни зрелостни изпити в края на учебната 2007-2008 година. 

- Да бъде създадено нормативно задължение всеки учител, който предоставя образователни услуги срещу заплащане, да декларира пред директора това обстоятелство, както и отсъствието на конфликт на интереси. Неподаването на декларация или подаването на декларация с невярно съдържание да бъде уредено като основание за прекратяване на трудовото правоотношение.

- Да бъдат завишени стандартите за издръжка на един ученик през 2008 г., като средният стандарт достигне 1151 лева.

- През втората половина на 2008 г. средната брутна работна заплата на педагогическия персонал да достигне 650 лв. (без средствата за диференцирано заплащане).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5159 |04.10.2007 Никола Саркози с български орден „Стара планина” за втори път . 2| 6103 |29.06.2007 Симеон получи орден „Стара планина”, хвали коалицията, нападките за имотите му били фантазии . 3| 7975 |14.06.2007 Симеон Сакскобургготски с орден „Стара планина” за 70-годишния си юбилей . 0| 7522 |11.05.2007 Песента "Вода" ще звучи на финала на Евровизия, българи от цяла Европа се стягат за гласуването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads