Реклама / Ads
6| 6473 |08.08.2012 НОВИНИ

Огнен ад под небето: само за ден 157 пожара

.
От началото на деня в страната са избухнали 157 пожара, като 64 са били активните към 16.00 часа.
 

Пожарът в Национален парк "Централен Балкан" край хижа "Соколна" е обхванал между 150 и 200 декара площ, предимно с треви, храсти и широколистни гори, предаде БНР. След като овладяха пожара край Мъглижкото село Ветрен, възникнал най-вероятно от искра по жп линията Стара Загора – Горна Оряховица, силите на пожарната и армията се насочиха към пожара в землището на Павелбанското село Скобелево, край хижа "Соколна". Стотината военни, пожарникари и горски служители са вече на върха до хижата, съобщи за БНР инспектор Георги Иванов от Областната служба за противопожарна защита. Според него вятърът е в благоприятна за гасенето посока от връх Триглав към дерето.

Огънят пълзи на север към билото на Балкана. Изпратена е група от доброволци, която да установи размерите на пожара и опасността от разпространението му. Гасенето е с подръчни средства заради височината и трудната достъпност до терена.

Пожарът е възникнал още преди два дни, но поради тежката обстановка в региона и трудната достъпност до мястото е оставен да бъде гасен по-късно. Охранявали са го хора от лесничейството, но силният вятър е разпространил огъня на голяма площ. През юни 2005 година хижа "Соколна" бе опожарена от умишлен палеж, а след това бе възстановена.

Край Девин от часове гори смесена гора. Все още няма информация за засегнатите площи, съобщи кметът на града Цветалин Пенков:

Ангажирани са всички възможни сили и средства. Изпратени са групи от общината. Събират се още хора. Горските стопанства и ловното стопанство са изпратили ресурс. Пожарната е на място. Високи са температурите, трудно се овладява, но смятам, че ще се справим.

Междувременно друг голям пожар - този в Белица - бе овладян, като огънят е локализиран. Това съобщи директорът на регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Благоевград Георги Пармаков.

Унищожени са близо 4000 декара борова и широколистна гора. На мястото на пожара дежурьт екипи, чиято задача е да угасят окончателно останалите огнища.

Най-засегнато е землището на село Гълъбово, както и горите около махала Чирек в село Бабяк.  

Девет пожара са възникнали днес във Варна и региона в сухи треви. Засега само огънят в община Аврен не е потушен, съобщи комисар Тихомир Тотев - директор на Областна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 10659 |07.08.2012 От петък - само на фарове! . 13| 5866 |29.07.2012 Автобус с румънци се самозапали и изгоря . 86| 7590 |27.07.2012 НЦИОМ: От всички премиери само Бойко е с повече одобрение от неодобрение . 24| 8155 |24.07.2012 Експерти: Соченият от МВР атентатор само отклонявал вниманието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads