Реклама / Ads
114| 10065 |23.02.2012 НОВИНИ

Огнян Донев: Сред 20-те на най-богатите съм в България

.
Огнян Донев
Не съм най-богатият българин, познавам поне трима-четирима, които са по-състоятелни от мен, но със сигурност съм сред 20-те най-заможни хора в страната. Така лекарственият бос Огнян Донев оцени състоянието в студиото на Нова ТВ.
 

 

През последните дни фирмата му “Софарма” стана обект на огромен обществен скандал, след като се разкри, че в съседните на България държави – Турция и Сърбия, продава лекарства от два до три пъти по-евтино отколкото на родния пазар.

 

Донев обясни, че заради икономическата криза били принудени да търсят външни пазари и така се насочили към съседните страни. Стъпвайки там е трябвало да се съобразяват с техните ценови равнища. Продажбите на медикаменти, които осъществяваме там, са изключения, а не масови, обясни Донев.

 

Той обаче е категоричен, че цената на лекарството против алергии, който у нас се продава за 75 лв. не може да бъде свален до равнищата от 25 лв. в Турция.

 

Въпреки опитите на водещия да разбере защо тази разлика не може да бъде преодоляна, фармацевтичният бос не можа да убеди зрителите в ценовата политика, която провежда. Той окачестви като несериозни обвиненията, че е изградил монопол с лекарствата. Според информация на неговата компания, “Софарма” се нарежда на 12 място сред фирмите, които получават пари от Здравната каса. Като производители пък държали 5.2 % от пазарния дял. А продажбите, които реализирал в България, били на стойност около 60 млн. годишно.

 

По думите на Донев четири големи фирми държали по около 20% от пазарния дял в страната и затова било абсурдно да се говори за монополист.


Той поясни, че неговата компания е напълно публично и прозрачна, но посъветва Здравната каса да качи в интернет парите, които харчи за лекарства, за да няма спекулации.

 

От телевизионния ефир фармацевтичният бос се извини на уволнената министърка Гергана Павлова, защото незаслужено понесла негативи, затова че някога е работила при него.

 

Огнян Донев за пореден път заяви, че не познавал Павлова и по никакъв начин не се е възползвал и облагодетелствал от положението й в здравното министерство.

 

Според него решението на зам.-здравния министър болниците да се договарят директно с търговците на лекарства било единствено с цел да се разтовари министерството от несвойствени занимания.

 

Шефът на “Софарма” обяви, че по отношение на болниците те са се оказали един от големите доставчици, защото реално финансират болниците, които в продължение на месеци не могат да платят взетите медикаменти. Така малките дистрибуторски фирми не могат да издържат.

 

Донев сподели, че неговата компания залагала на принципа повече от 60 млн. да не надхвърлят парите, които болниците им дължат.

 

Огнян Донев опреди себе си като влиятелен човек, след като е бил избран за шеф на Комисията на работодателите и обяви, че няма амбиции да влиза в политиката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 57| 7696 |20.11.2011 Най-богатият българин бил Огнян Донев . 96| 5518 |03.11.2011 А.Ангелов: Ще браним до дупка 20-те заплати в армията . 5| 5166 |20.10.2011 Б. Велчев: Любомир Павлов и Огнян Донев се проверяват . 15| 5442 |21.07.2011 Огнян Минчев: Бомбите няма да тласнат избирателите към силов президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads