Реклама / Ads
100| 9552 |21.07.2014 НОВИНИ

Огнян Минчев иска отстраняване на Волгин от БНР

.
„Разбрах, че един добре известен български русофоб, който се представя за политолог, явно вбесен от вчерашния ми коментар, написал донос срещу мен с молба да бъда отстранен от радиото. Имайки предвид, че въпросният политолог – русофоб е бивш преподавател по научен комунизъм, не се изненадвам от похватите му. Това написа на стената си във Фейсбук журналистът от БНР Петър Волгин, автор и водещ на предаването „Деконструкция”.
 

Те са типични за ренегата, който колкото по-активно е обслужвал компартията преди 1989 г. , толкова по-върл антикомунист се опитва да се изкара днес. Съветвам въпросната личност да се погрижи за здравето си, вместо да пише доноси. Най-добре да се обърне към д-р Емилова:)”, допълва Волгин.

Не е трудно да се се досетим, че става дума за Огнян Минчев.

Ето и коментара на Петър Волгин, заради който Огнян Минчев е писал молба Волгин да бъде отстранен от БНР:

„Русофоби от всички страни, осъзнайте се!

Трагичната съдба на близо 300-те души в малайзийския самолет изигра ролята на боен зов за обединение на русофобите по целия свят. Димът от разбилия се Боинг още не се беше разсеял, а русофобите вече знаеха кой стои в дъното на всичко. А според тяхната фанатична вяра в дъното на всичко стои държавата, която е пряко отговорна и за останалите нещастия на човечеството. Става дума за Русия, ако още не сте се сетили. Тя носи най-голямата отговорност за глобалното затопляне, за възхода на ислямския фундаментализъм, за световното неравенство и, следователно, повече от задължително е да бъде обвинена и за свалянето на малайзиския самолет. Ако продължим да се движими в русофобската логика, неминуемо стигаме до извода, че лично президентът Путин е натиснал копчето на зенитно-ракетния комплекс “Бук”, от който е излетяла ракетата, свалила малайзийския Боинг.

Колкото и абсурдно да звучи едно подобно твърдение, то не се различава много от първите изказвания на няколко дежурни русофоби в Съединетите щати, в Украйна, пък дори и в нашата родна страна. Бившият президентски кандидат Джон Маккейн и вероятният бъдещ президентски кандидат Хилари Клинтън побързаха да заявят, че ако Русия има пръст в свалянето на малайзийския самолет, тя трябва да бъде наказана много строго. Само че както републиканецът Маккейн, така и демократката Клинтън не отбелязаха какво трябва да се случи, ако се окаже, че не руските, а украинските власти имат пръст в свалянето на Боинга. Най-вероятно американските политици изобщо не допускат такава възможност. В тяхното черно-бяло мислене от Русия може да излиза само някакво абсолютно зло, а от майдановска Украйна само абсолютно добро.

В американската, украинската или полската русофобия няма нищо изненадващо. Тези страни са имали и продължават да имат сложни взаимоотношения с Русия през последните десетилетия и дори столетия, така че можем ако не да оправдаем, то поне да разберем негативните чувства на техни граждани към голямата руска държава. А демонстрираната от някои българи русофобия е доказателство за две неща – първо, някои хора са готови да изрекат всякакви безумия само и само да си заслужат доларите от западните спонсори и, второ, някои хора са толкова глупави, че им се струва, че ако ругаят Русия на лягане и на ставане, ще минат за умни. Казано накрато, някои българи са русофоби по чисто финансови причини, например, защото неправителствените организации, които ръководят, се финансират от големия задокеански брат. Други българи пък са русофоби поради същата причина, поради която са и десни – просто защото са чули, че това е модерно.

Искам да кажа нещо много важно на тези хора. Уважаеми съграждани, в света отдавна не е модерно нито да си десен, нито да си русофоб. Да, сенатор Маккейн е такъв, ама той е дядо, наближава 80-те. Нали не искате да ви се смеят, задето се придържате към вярвания, които се харесват само старците и задето смятате за готино нещо, чийто срок на годност отдавна е изтекъл? Освен това на стария Джон му е простено да е русофоб, все пак е изкарал няколкогодишен плен в комунистически Виетнам. А на българските десни русофоби, които най-често са бивши преподаватели по научен комунизъм или са деца на комунистически величия, не им е простено. Ренегатството не им е простено.

Деконструкция – БНР”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5290 |20.07.2014 Борисов: Още преди 5 години искахме да сменим Искров . 8| 4786 |19.07.2014 Кр. Георгиева: Искам да изпълня мандата си докрай . 11| 4769 |18.07.2014 Дончев: Оставам евродепутат, докато обстановката не изиска нещо друго . 24| 4907 |18.07.2014 К.Георгиева: Готова съм да поема отговорност, ако България го поиска

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads