Реклама / Ads
14| 8005 |21.06.2020 НОВИНИ

Огнян Минчев: Кризата с коронавируса показва арогантната едноличност на това управление

.
Огнян Минчев Източник: БГНЕС
Начинът, по който Бойко Борисов управлява кризата с коронавируса, показва арогантната едноличност на това управление. Публичното еднолично управление отменя демократичните процедури на политическо действие
 

Това коментира пред БНР политологът Огнян Минчев.

 

"Компроматите със снимките на премиера Бойко Борисов са част от общия процес на деградация на политическия процес в България. От години говорим, че България се управлява от олигархия. Проблемът е, че през последните 10 години този кръг на олигархичната зависимост – икономика, политика, контрол върху общество, се затвори и непрекъснато примката се затяга и удушава един или друг аспект от системата на демократично управление на България", каза още политологът.

 

Според него има не публични зависимости, но поради ерозията и изпразването на демокрацията от съдържание на публичната сцена виждаме установяването на еднолични типове на управление.

 

„Една съществена част от тази система е да лишава обществото от алтернатива. Олигархията си произвежда постоянно т.нар. „политически проекти“, които бързо се пукат като балони, а са произведени с цел илюзия за алтернатива. Тази система отрязва възможностите за алтернатива. Хората, които са на власт, ако се сменят, се сменят не чрез механизми, продукт на зрели обществени решения, а се управлява от все същите олигархични интереси с различни добавки от т.нар. „коалиции“ или промени на политики“, допълни Минчев.

 

Според него гражданското общество у нас е отслабено и обезкръвено. 

„Тезата за програмен кабинет на ДПС е класическа теза на политическата безотговорност. Това е форматът, в който можеш да си на власт, да крадеш безогледно и същевременно да не носиш отговорност. В този формат, ако няма друг начин, и сегашните властващи биха участвали, ако алтернативата е да не участват изобщо“, допълни в коментара си политологът. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4794 |17.06.2020 Васил Велев: Кризата ще е значително по-тежка от 2008-2009 година . 10| 6109 |15.06.2020 Проф. Нели Огнянова: Какво ни каза ЕК за фалшивите новини за Covid? . 4| 4959 |09.06.2020 Проф. Огнян Герджиков: Ограничението за казината е на ръба на закона . 22| 4933 |07.06.2020 Станишев зове за национален план за излизане от кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads