Реклама / Ads
3| 5129 |10.05.2017 НОВИНИ

Огнян Минчев: Не ми се задава въпроса какво кара Слави да обслужва интересите на ГЕРБ

.
Огнян Минчев
Не ми се задава въпроса какво кара Слави Трифонов толкова упорито и всеотдайно да обслужва дългосрочните интереси на ГЕРБ в посока практическа монополизация на политическия живот в България. Той сам си знае... Това написа във Фейсбук Огнян Минчев.
 

 Но внесеният от ГЕРБ законопроект не оставя и сянка от съмнение, че референдума на Слави е скроен изцяло по поръчка на Бойко Борисов. Разгледайте резултатите от последните 3-4 парламентарни избори в България и изчислете колко депутати в Народното събрание биха имали ГЕРБ ако бъде приета шоу-мажоритарната система с "абсолютно мнозинство". Вярно, точният отговор на този въпрос зависи и от това как ще бъдат скроени едномандатните райони, но като се има предвид, че ГЕРБ са на власт, не се съмнявайте, че ще бъдат скроени точно както е необходимо за да донесат на Бойко Борисов максималния изборен резултат.

 

Във всеки случай, между 130 -160 депутата за най-голямата днес партия са гарантирани. С което се гарантира нейната еднопартийна власт, която в случая с ГЕРБ - както е известно - е власт за този на върха... Е, и за още един-двама след него... И за да бъде още по-сигурно, че никой друг в българския публичен живот няма да бъде в състояние да надигне глава под хегемонната власт на ГЕРБ, внесено е предложението на шоуто за 1 лев субсидия на глас. Всъщност, за управляващата партия субсидията не е толкова важен въпрос. Доходите на една партия на власт никога не са недостатъчни. Но ако сте малка партия, опозиционна партия или нова политическа партия - с 1 лев не можете да удържите на никакво състезание с властта. Колкото и да просите пред Сарая и пред другите олигархични капии.

 

Стремежът към властова монополизация не е нито нов, нито необичаен. Всички в политиката се стремят към максимално разширяване на властовия си потенциал - тя, политиката е състезание с тази едничка цел, максимална власт на участниците. Но за да се играе играта в полза на всички граждани, демократичната система е създала препятствия и правила срещу монополизация в полза на един от участниците. Мажоритарната система функционира като механизъм за уедряване и концентрация на властта в два полюса. Тя е исторически първата избирателна система, чиято основна цел е да създаде ясно и категорично мнозинство - и, съответно, малцинство.

 

На всеки следващ избор малцинството може да се превърне в мнозинство - и обратно. За да върви играта обаче, двата полюса освен съперници трябва да бъдат и партньори в приемствеността на националния интерес. Нещо, което в България знаете колко е "лесно" да се случи. Освен всичко друго, в България днес втори полюс няма. БСП играе ролята на втора политическа сила, но на мажоритарни избори я се пребори за 15-20 места, я не. Пък и пази Боже БСП да ни е алтернативата - за малко се разминахме тоя път...!

 

Пропорционалната ситема е по-нов продукт на демократичното развитие и тя представлява по-прецизно позициите на по-многообразни групи в обществото, стимулирайки ги към различни опции на съгласие или поне на партньорство. Мнозина оплакаха включването на патриотите в сегашната коалиция като "неевропейско", но без тях - с "мажоритарно" мнозинство - Бойко Борисов щеше да си прави каквото си поиска. Реформаторският блок беше орел, рак и щука в предходното управление, но непоносимостта на Борисов към реформаторите бе продукт именно на усилията на част от тях да не му разрешават да прави каквото си поиска. Много се надявам, че патриотите в настоящето управление ще се наемат със същата задача.

 

Затова Славчовата мажоритарна система (плюс един лев субсидия, която оставя по-малките и опоиционните партии изцяло на милостта на олигарсите) не бива да се допуска. Тя е път към Македония на Груевски, Който преяде зверски с власт и накрая се осра. Нека алчността на Груевски за власт бъде за пример на всеки, който иска да прибере цялата власт при себе си. Бойко да не би да си мисли, че ако стигне дотам, за разлика от Груевски него само ще го потупат по рамото - Юнкер или някой заместник? Важното е да не стигаме дотам. Да ограничим мажоритарната система и субсидията от един лев до балета и Ку-ку бенд! В държавата такава система не ни трябва.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 14682 |21.04.2017 Огнян Стефанов: Нашата прокуратура е с по-ниско доверие дори от турската . 19| 7260 |05.04.2017 О. Минчев: Притеснително е, че Радев прави бързи и уверени грешки . 3| 4327 |26.03.2017 О. Минчев: Хората простиха на Борисов . 0| 4183 |20.03.2017 Огнян Златев: Въпросът с българите в Англия ще бъде решен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads