Реклама / Ads
1| 4388 |08.09.2017 НОВИНИ

Огнян Минчев: Радикалният ислям в ромските махали е изпитание за националната сигурност

.
Огнян Минчев Източник: БГНЕС
Навлизането на радикалния ислям в ромските махали и гета е дългосрочно предизвикателство пред българската национална сигурност и пред потенциала на българското общество да интегрира ромското население в системата на образование, в пазара на труда и в гражданската общност на българската нация. Това написа във Фейсбук политологът Огнян Минчев.
 
Колкото са трудни тези задачи - те стават трудни до невъзможност за осъществяване при превземането и капсулирането на ромските общности под режима на радикалния ислям. Безотговорността на българската държава и българското общество към този проблем от ключово значение за бъдещето ни е непростима.

В началото на 90-те години в България дойдоха мисии на протестантски църкви, които проведха изключително успешни кампании за евангелизиране на български ромски общности. Бяха обучени пастори сред българските роми, които и до ден-днешен успешно осъществяват своята дейност на духовни пастири. Евангелизацията на ромите промени и техния бит, и навиците им за общностен живот. Положителното въздействие върху ромите на процеса на евангелизация бе очевидно и много силно. Направихме ли ние нещо този процес да продължи, след като мисиите на чуждестранни протестантски църкви приключиха и мисионерите се завърнаха в своите страни? Не, нищо не направихме. Някой би попитал - а защо протестантски църкви, защо не БПЦ?

Не мога да отговоря на този въпрос - той може да бъде отправен към Синода на БПЦ. Но успехът на протестантите е впечатляващ и предполага подкрепа за техните църкви да продължат процеса на евангелизация сред ромските общности. Известно е, че тези общности са разнородни и някои от тях са латентно мюсюлмански от много векове насам. Мюсюлмански, но инертно, латентно, по обща представа за произход. Днес сред тях и сред други ромски общности, които са християнски, върлува радикалния ислям. Ако държавата не може да направи нищо, независими обществени инициативи могат да подпомогнат протестантските църкви в тяхната дейност. От това всички ние бихме имали огромна полза.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4677 |30.08.2017 Огнян Минчев: Свинщина! За 3-ти път спират топлата вода в София . 2| 5549 |14.06.2017 О. Минчев: По-евтино ще ни излезе да върнем член първи в Конституцията . 3| 14309 |08.06.2017 Огнян Стефанов: В ”Господари на моргата” не съм променил нито една дума на Борисов и Василев . 3| 5170 |10.05.2017 Огнян Минчев: Не ми се задава въпроса какво кара Слави да обслужва интересите на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads