Реклама / Ads
9| 12433 |03.02.2013 НОВИНИ

Огнян Стефанов: Алексей Петров даде умно предложение

.
Има индиректна връзка между атентата над Ахмед Доган и стрелбата срещу Златко Баретата, защото и двата акта в задкулисието постигат политически цели. Те обаче нямат друга пряка връзка помежду си.
 

Това каза Огнян Стефанов в „Насреща с Люба Кулезич” по TV7. Водещата цитира увода на статията на Стефанов "5 плана на мафията". Темата на разговор бяха два от описаните сценарии, които се случиха в рамките на 2 седмици – покушението над Доган и това над Златко- Баретата.

Според ген. Юлий Абаджиев, председател на съюза на командосите, двете престъпления си приличат по това, че и двата опита бяха неуспешни или поради аматьорщина или умишлено. Друго по което си приличат е, че нанесоха удар по имиджа на страната ни. Според него има някой много по-ориентиран върху геополитиката в страната, който стои зад действията на Октай Енимехмедов. Относно стрелбата срещу Баретата, Абаджиев смята, че от 30-40 метра дори с обикновен пистолет, Златко е щял да бъде убит, стига да е имало такава цел.

Според журналистката Надя Чолакова действително се търси политически подтекст. Самата тя не си е отговорила на много въпроси относно нападението на Октай Енимехмедов – имало ли е поръчител, за пари ли го е направил. Покушението над Златко Баретата е целяло да бъде убит според нея. Надя Чолакова отбеляза, че прави впечатление, че първите коментари винаги са, че жертвите сами са си организирали посегателствата над тях, а този подход е показателен, че в държавата нещо не е наред. Златко Баретата имал интерес да получи тази присъда, и да се оправя по някакъв начин от тук нататък. Тя предположи, че Баретата сигурно разполага и с някой друг заделен лев.

Липса на т. нар. охранителен пръстен, който трябва да бъде организиран около знаковите места като съда, е сериозна слабост според Юлий Абаджиев.

Такъв пръстен има, коментира Огнян Стефанов, обаче той не е изграден от охранителна полиция, а от бандитите, срещу които се водят делата. Тези пръстени, с охрана повече от 20-тина човека, от близо година отговарят и за охраната по делото „Октопод”. Тези хора познават перфектно района и всички възможни места, от които може да се стреля.   

Едно от малкото умни предложения, които е давал Алексей Петров, е да даде показания. Според Огнян Стефанов той и тази охрана са от малцината, които перфектно познават района. Независимо от охраната, един човек, ако бъде поръчан, той може да бъде ликвидиран, добави Абаджиев.

Веселин Данов, бизнесменът, който преди време бил арестуван и принуждаван да свидетелства срещу своя бивш съдружник Златко Баретата каза, че не се задават важните въпроси. А именно - защо се е стреляло по охраната на Баретата. Данов изрази несъгласие с това, че е имало подготовка за стрелба и от страна на "Позитано", както и че стрелецът е добър професионалист. Той е категоричен, че покушението срещу Баретата не е опит за сплашване, а за умишлено убийство.

Веселин Данов е сигурен, че няма човек, който да се занимава с престъпна дейност в страната, и да не е поддържан от управляващите.

Човек, който има икономически интерес да отстрани Златко Баретата е основната версия по която работим, каза Ивайло Спиридонов, зам.-директор на СДВР. Втората версия е лице от криминалния контингент да се опитва да го отстрани. Третата версия е, че има интерес да се привлече общественото внимание и да се ескалира напрежение. Практиката показва, че подбудите за такива престъпления се появяват много скоро преди извършването им.

Според Спиридонов подобно престъпление се подготвя около месец. Състоянието на Златомир Иванов е тежко, намира се в интензивното отделение, постоянно му се прелива кръв, каза Спиридонов.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7430 |02.02.2013 Основната версия в ъндърграунда: Алексей Петров поръчал Баретата . 11| 7991 |01.02.2013 Демби: Алексей Петров и Баретата искаха да подчинят наркопазара . 16| 7450 |31.01.2013 Разследват и Алексей Петров по казуса Баретата . 65| 8234 |18.01.2013 Махнали Богомил Бонев като министър заради Алексей Петров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads