Реклама / Ads
5| 4890 |10.04.2009 НОВИНИ

Около 100 хил. без работа от началото на кризата у нас

.
Близо 100 хил. души в страната са загубили работата си от началото на кризата, коментира днес вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров.
 

По данни на конфедерацията от края на октомври 2008 г. всеки месец в страната без работа остават 4000-5000 души. Според прогнозата на синдикатите до края на тази година безработицата в страната ще достигне 10 на сто.

Синдикалната организация представи днес най-важните антикризисни мерки, които ще предложи до края на седмицата на министър-председателя Сергей Станишев. Първата от тях е да се осигури възможност за допълнителни публични инвестиции от 700 млн. лв.

По отношение на банковия сектор от КНСБ предлагат да се гарантират в пълен размер депозитите за задължително и доброволно допълнително пенсионно осигуряване в търговските банки. Друга мярка в тази посока предвижда Българската банка за развитие да издава целеви облигационни емисии с цел да се привлекат парите на пенсионните дружества.

От КНСБ ще предложат увеличаване на авансовите плащания по спечелени проекти по оперативните програми с до 30 на сто.

Пакетът от мерки включва разработване на цялостна програма за „изсветляване“ на сивия сектор. КНСБ подкрепят предложението на НАП за въвеждане на ограничения за плащане в брой до 5000 лв. между фирмите и юридическите лица. Конкретната мярка, която те предлагат, е изплащането на работните заплати задължително да стане безкасово, през банките.

Мерките предвиждат засилване на граничния контрол и ограничаване на контрабандата и дъмпинговия внос, както и вноса на некачествени стоки. Според синдикатите е необходимо да се засилят и правомощията, и санкциите, които може да налага Комисията за защита на потребителите.

КНСБ предлага държавата да продължи да изкупува част от продукцията на предприятия, които са в криза и да разшири държавния резерв.

Според организацията Оперативна програма „Човешки ресурси“ би могла да бъде дофинансирана с поне 50 млн. лв. за конкретни ефективни мерки. Една от тях е продължаване на мярката за непълно работно време, допълнена с изплащането на средства за професионална квалификация на заетите лица, докато не са на работа.

По същата оперативна програма от конфедерацията смятат, че могат да се отделят 50-60 млн. лв. за увеличаване на мобилността на работната сила чрез заплащане на транспортни и квартирни такси.

КНСБ предлага от 1 май минималната работна заплата да стане 300 лв., а минимални и максимални обезщетения за безработица да се увеличат с 60 на сто.

Пакетът от антикризисни мерки включва въвеждане на механизъм, при който държавата да изплаща лихвите по ипотечните кредити и да разсрочва главиниците по същия заем на безработни семейства
за период от една година.

От КНСБ ще предложат също държавата да наложи регулаторни механизми срещу увеличаването на лихвените проценти в банковия сектор.

До края на април всички мерки на социалните партньори трябва да бъдат обсъдени и правителството да обяви кои от тях ще се приемат, каза вицепрезидентът на организацията. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5626 |09.04.2009 Министър Н. Василев: Прозрачността е основен принцип в работата на ОПАК . 1| 5054 |16.03.2009 Взривяват боеприпаси в Челопечене, затварят част от Околовръстното . 5| 6419 |09.03.2009 Нов шеф поема оперативната работа в МВР . 14| 6174 |09.03.2009 НАП разкрива мистериите около сараите на Доган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads