Реклама / Ads
14| 5523 |11.06.2020 НОВИНИ

Окончателно - няма да има доброволни полицейски отряди. Какво ще стане с коалицията?

.
Източник: БГНЕС
Окончателно - доброволни полицейски отряди няма да има. Промените в Закона за МВР бяха одобрени от депутатите на второ четене при днешното гласуване в НС.
 

Доброволните отряди обаче бяха повод за разклащане на коалицията на ГЕРБ И ОП, като патриотите дадоха нееднозначна заявка за “развод”.

 

ФрогНюз припомня, че Обединени патриоти призоваха ГЕРБ ясно да заявят с кого искат да се коалират, след като дадоха на заден ход за доброволните полицейски отряди и застанаха на страната на ДПС. Искрен Веселинов заяви, че ОП отдавна са наясно с “флирта” между ГЕРБ и ДПС, но са се стремяли да го ограничават като “вреден за държавата”.

 

Предложението за създаване на доброволни отряди беше на МВРО. Идеята бе те да съдействат на полицията по време на операции и да имат право да проверяват документи за самоличност. ВМРО искаше към полицията да има списъци с доброволци, които са пълнолетни, с чисто съдебно минало и без висящи дела, както и да имат задължително основно образование. Доброволците щяха да бъдат включвани при акции на полицията срещу битовата престъпност в малките населени места.

 

Предложението първоначално бе подкрепено от ГЕРБ, но предизвика дебати и не срещна подкрепа сред депутатите. След кратка почивка ГЕРБ оттегли подкрепата си и то не мина на второ четене през парламента в четвъртък.

 

Патриотите освен това заявиха: Управляващите имат време да гласуват отново този закон. Ако не го направят, пътищата се разделят.

 

Това значително ще разклати и без това държащия се на косъм кабинет “Борисов 3”. Напускане на коалицията от страна на ОП ще превърне и третия опит на премиера да довърши мандата си.

 

Одобрено на второ четене бе създаването на втора служба за охрана в МВР. Новото звено ще е ангажирано с това да пази опасни товари, борба с тероризма и масовите безредици, както и охрана на висши ръководни държавни служители и редови служители на МВР, НАП или агенция "Митници". Ще има възможност да бъдат пазени и президентът, премиерът и председателят на парламента, вицепрезидентът и главният прокурор.

 

Поправката мина на второ четене въпреки съмненията и опасенията, че новата структура ще дублира правомощията на НСО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6690 |11.06.2020 Корнелия Нинова: Няма общ разговор между мен, Златев и Божков . 11| 5650 |11.06.2020 Няма да можем да напускаме страната , ако не сме си платили глобите към КАТ . 0| 4781 |11.06.2020 Днес е Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител . 3| 4893 |11.06.2020 4 постройки са изгорели във ”Факултета”, няма пострадали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads