Реклама / Ads
21| 4602 |12.01.2009 НОВИНИ

В окото на кризата у нас подавали отопление лукс

.
България още е в процес на изчакване на 36-те часа, през които трябва да дойде природен газ от Русия. През нощта обаче у нас била подадена енергия с параметри за отопление лукс.
 

 

Украинското правителство прие да подпише отново споразумението, което позволява да се възобновяват доставките на руски газ за Европа, без да бъде приложена към документа декларацията, която накара Москва да блокира прилагането му.

След като разговарял по телефона с руския премиер Владимир Путин, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу телефонирал на украинския премиер Юлия Тимошенко и я убедил да раздели двата документа, така че оспорваната от Москва декларация да бъде отделно от споразумението. В декларацията Украйна заявява, че няма никакви дългове към "Газпром" и че е уредила всички финансови въпроси, свързани с консумирания газ.

Възможните стратегически стъпки, които да предпазят ЕС от повторение на сегашната криза с доставките на природен газ от Русия през Украйна, обсъждат на среща днес в Брюксел министрите на енергетиката на страните членки. Вероятно ще бъде формулирано и споразумение за "енергийна солидарност", позволяващо на всяка страна да се обърне в труден момент към съседите си.

България все още е в процес на изчакване на 36-те часа, през които трябва да дойде природен газ от Русия. Оказа се, че тя е единственият източник на газ за страната. 

styd4.jpg
 снимка Вяра Йовева

У нас на днешното си събрание българският парламент се очаква да приеме решение, включващо незабавно възстановяване на доставките на газ и предприемане на мерки срещу повторение на подобна ситуация и ясна позиция на България за приоритетна обща енергийна политика на ЕС. 

Междувременно всички топлофикациите в страната вече работели нормално и никъде няма опасност от ниска температура на подаваната вода. Оказа се, че тази сутрин и през нощта била подадена енергия с параметри за отопление лукс. Ако радиаторите са били студени, причината не била в „Топлофикация”, а вероятно е в инсталацията, оповести по БТВ директорът на столичната „Топлофикация” Петко Милевски. Не всички съоръжения обаче били в състояние да работят на мазут, който е резервно гориво. Според Милевски софиянци щели да платят за топлоенергия, точно толкова, колкото са консумирали.

По заповед на просветния министър Даниел Вълчев във всички училища в страната днес трябва да има учебни занятия. По обед обаче ще стане ясно, дали някои училища ще продължат "дървената" ваканция, след като директорите направят съответните измервания на температурите в класните стаи. Ако те са под допустимите 18 градуса, ваканцията ще продължи.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 4908 |11.01.2009 С. Станишев: Политиката на кабинета - спасителна в бурното море на кризата . 13| 4773 |06.01.2009 Кризата с газа посече предприятията, а сега и домакинствата . 8| 4398 |13.12.2008 МВФ: През 2009 г. кризата ще се задълбочи . 15| 4804 |05.12.2008 Млад лидер-икономист ще вади СДС от кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads