Реклама / Ads
5| 10464 |04.11.2016 НОВИНИ

Октай за Фрог: Турция е пред гражданска война

.
Осман Октай
Силно съм притеснен от случващото се в Турция , особено след ареста на 12 народни представители от Народно-демократическата партия, известна като партия на малцинствата и кюрдите. Арестувани са както председателя на партията, така и цялото ръководство, заедно с председателя на парламентарната група. Същата участ е споходила и много кметове от кюрдските райони. Вече има реакция от всички европейски институции. Мен ме притеснява мълчанието на българските управляващи. Случващото се в Турция е крачка към гражданска война.
 

Това каза пред Фрог  нюз  бившият зам .-председател на ДПС  Осман  Октай  по повод последните събития в южната ни съседка. Една гражданска война в съседна държава е заплаха както за България, така и за Балканите. Посегателството на турския премиер Реджеп  Ердоган  върху политически лидери, които са в парламента, е изключително голяма провокация към демократична Турция, още повече след  след посегателството  върху вестникът, който е  символ на Ататюрк. В Турция подобно посегателство се приема като посегателство срещу кемализма  и републиканската  идеология в страната.

 

След счуващото  се , кюрдите в цял свят ще се вдигнат и ще блокират турските дипломатически представителства не само в Европа, но и  в цял свят. Това може да провокира дестабилизация в Европа, защото както е известно на стария континент има много кюрдски граждани. Трябва категорично да се направи разлика между  ПКК , която е обявена за терористична организация в Турция и в някои страни в  Европа, от  Народно-демократичната партия. Ердоган  се опитва да прави диктатура чрез президентска република. В Турция нямаше никакви проблеми до миналогодишните избори.  Нямаше и кюрдски промбем. На парламентарните избори, обаче, когато тази партия влезе в парламента с  83 мандата,  тя отне мнозинството на Ердоган  в парламента. За това той  обяви война на кюрдското малцинство. Тогава зачестиха и терористичните атаки в кюрдските райони в Турция, което пък доведе до предсрочни парламентарни избори. Президентът имаше за цел да заличи тази партия и  да си върне контрола в парламента чрез мнозинство. Това, обаче не не можа да се случи.  По тази причина Ердоган  не можа да реализира мечтата си за президентско управление.

 

Кюрдите в Турция са над 20 млн. души.  И единственият вариант за решение на кюрдският въпрос минава към тяхната политическа легитимация в управлението.  Интересно е как ще реагират партиите, които се обявяват  за защита  правата  и свободите и представляват  малцинства у нас-ДПС, ДОСТ, Касим  Дал. В случая има посегателство  на малцинствена организации  в съседна държава. Сега ще проследим колко тези партии са европейски и натовски.

 

Голяма е опасността,защото  при  една тревожност и хаос в Турция, самите турски граждани може да опитат да избягат заради политическо преследване. Това се отняс  и за българите-изселници, които са с двойно гражданство. Те масово биха се върнали в България. Очаквам  председателят на парламента и кандидат-президент Цецка Цачева  да защити парламентаризма.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6330 |04.11.2016 Проф. Гечев за Фрог: Горанов извърши машинация с 2.2 млрд. лева . 2| 3889 |04.11.2016 Станишев: Задържането на опозиционни лидери в Турция е политическа репресия . 2| 5457 |03.11.2016 Д. Райков за Фрог: Възпроизвеждаме с кеф мизерията на духа . 1| 3631 |03.11.2016 Лидерът на ИДИЛ зове за атентати в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads