Реклама / Ads
23| 11775 |06.11.2015 НОВИНИ

Октай пред Фрог: Борисов е бъдещият Георги Димитров

.
Осман Октай
Темата за референдума ще свали правителството. Премиерът Бойко Борисов ще отиде на предсрочни избори. Цветан Цветанов е зависим от модела КОЙ, ще бъде изпратен на дипломатически пост за граница. Има дълбока ерозия в коалиционното партньорство между ГЕРБ и РБ. Срещу Борисов има лагер от ГЕРБ, който работи срещу него. Това каза бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай пред Фрог нюз за политическата ситуация в България. Ето какво още сподели той.
 
Още в нощта на парламентарните избори казах, че раздробеният парламент, без ясен субект за управление и отговорности, е първата победа на задкулисието. Раздробеният парламент е лесен за употреба и манипулации от страна на това задкулисие. Колкото и да ни убеждават, че има политическа стабилност, аз не споделям тази позиция. Това е само привидно. Автентичния субект на отговорност е коалицията между ГЕРБ и РБ, които имат 106 мандата и нямат мнозинство. Другите подкрепящи ги политически формации, за каквито и реформи да ми говорят, няма как да ги прокарат през парламента. Това, че коалицията се подкрепя от несъвместими политически проекти като ПФ и АБВ, които нямат нищо общо с дясна политика и десни реформи, няма как да легитимират отговорността на управляващите. Цялата тази ситуацията създава възможност задкулисието да дирижира по един или друг начин определени решения, както и да създава плаващи мнозинства.

Примерно-парламентът преди ден бламира премиера Бойко Борисов при гласуването на ветото на президента върху закона за военното разузнаване. Това показва, че дори парламентарното мнозинство на ГЕРБ бламира своя министър-председател и МИС. Това говори за безсилие и безотговорно управление. Това, че всички са доволни и говорят за някаква политическа стабилност, прилича на управлението от 1944 година. Става дума за Отечествено-фронтовското управление. Тогава всички политически партии бяха в управлението и никой не носеше отговорност. Именно от тази безотговорност се ражда БКП и лидера й Георги Димитров.

Днес в тази ситуация, особено след местните избори виждаме, че играчите в това политическо пространство са много изнервени. Защото единственият субект, който легитимира управлението на ГЕРБ е РБ. Без тях той е обречен. Това изнервя Бойко Борисов, Цветан Цветанов и цялата им партия. Друг е въпросът как РБ се възползват от всичко това и дали са адекватни. На тези избори Борисов и Цветанов виждат в лицето на РБ единствената алтернатива, която може да реши тяхната имитация, че са дясна партия. Аз съм убеден, че ГЕРБ не са изнервени толкова за загубата в Плевен и Добрич, колкото, че изгубиха в София. Избирателите на София всъщност показаха коя за тях е легитимната дясна политическа формация.

Всички очакваха, че реформаторите на тези избори няма да получат толкова голяма подкрепа. Убеден съм, че РБ, ако бяха със силен кандидат в София, щяха да излязат на втора позиция, даже щяха да са на балотаж. И всичко това изкара представителите на ГЕРБ от равновесие. Това се видя при Борисов, който в нощта на изборите си изпусна нервите, независимо, че на преден план изведе Плевен, като конфликтна точка. Веднага ГЕРБ и РБ се втурнаха да ни убеждават, че коалиционното партньорство е стабилно, но всички вече знаем, че в него има дълбока ерозия . Това означава, че много трудно ситуацията ще се овладее, особено в обстановка на протести от страна на полицаите и военните. Влияние ще окажат също така събитията в Румъния и зараждащата се младежка енергия за провала на референдума. Тези, които подкрепиха референдума, вече са разочаровани от всички политически формации, които го саботираха.

Темата за референдума ще свали това правителство и този парламент. Защото те ще отхвърлят решението за него. Има и нещо друго, също толкова важно. Парламентарната група на ГЕРБ саботира Бойко Борисов и неговите предложения. Това означава, че срещу премиера има лагер от вътре, от ГЕРБ. И колкото и да се опитва Цветан Цветанов в интервюто си да говори ласкателно за министър-председателя, не може да ни убеди, че всичко е наред. Цветан Цветанов е зависим от модела КОЙ. Като шеф на МВР е имал над 30 пъти комуникации с Делян Пеевски и много други хора от задкулисието. Той стана техен заложник със съдебните дела. Сега някой му внушава ,че като шеф на предизборния щаб, той е спечелил изборите, докато Борисов е бил пасивен.

Всъщност точно тази игра ще изиграе лоша роля на Цветанов. Ако той се позволява, като председател на парламентарна група, да атакува двата стълба на всяко управление-министерство на финансите и на вътрешните работи, това значи, че той директно се цели в авторитета на премиера. Това в един момент ще отрезви Борисов, който в в един момент ще реши, че трябва да се отиде на предсрочни избори. Убеден съм, че Борисов ще го направи. Тогава Цветанов ще отиде дипломат някъде навън. Хич няма да се изненадам, ако се случи това.

Задкулисието на КОЙ злоупотреби с основателните искания на полицаите. Изкара ченгетата умишлено по кръстовищата, за да ги конфронтират с гражданите на София и страната. Те се осъзнаха и се оттеглиха оттам. Снощи на „Орлов мост” задкулисието отново саботира управлението на Бойко Борисов, създавайки условия за дестабилизация. Вместо полицаи там се появиха между 150-300 мъже с качулки, които уж си криеха лицата, за да не бъдат разпознати и наказани. Това всъщност бяха представители на спортни организации на различни групировки. Има фронт срещу Борисов, не само срещу РБ. С едни предсрочни избори, той може да се превърне в бъдещия Георги Димитров. В изборната нощ той сам каза,  че не иска да им срещу себе си  опозиция, някой да го критикува или просто коректив.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5009 |06.11.2015 А. Христова за Фрог: България дава работа на бежанците, те бягат . 15| 5518 |05.11.2015 Гюзел* Наде се представи на Ердоган . 15| 8176 |05.11.2015 Д. Божилов за Фрог: Заради записа с Янева и Ченалова оставка на премиера . 11| 8301 |04.11.2015 Само във Фрог: Изчезна полицай в деня на атентата срещу Алексей Петров, МВР крие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads