Реклама / Ads
19| 11467 |02.11.2015 НОВИНИ

Октай пред Фрог: Как Доган ще дърпа ушите на Местан?!

.
Осман Октай
В Исперих и околните села изключеният от ДПС независим депутат Гюнай Юсмен просто е търсил една консенсусна партия за регистрация на своите кадри. Така бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай обясни победата на партията на Илияна Раева над ДПС в Исперих.
 
Така направи Симеон Сакскобургготски когато дойде. Той покани партия на жените и друга партия „Оборище”, за да създаде коалиция НДСВ. По-късно тя се регистрира като политическа формация. Много често местни фактори не само сред турците, използват политически партии, за да се регистрират за кметове на села и на общини, както и за съветници. По тази схема Юсмен е използвал и партията на Илияна Раева. Избрал е подходяща партия, с подходящо наименование и представителна жена, за да я харесат всички. Това също има значение. Всъщност той съвсем умишлено не се е възползвал от партии, които биха провокирали конфликт. ДПС години наред, когато имат опоненти насреща и са регистрирани от значими национални партии, ги обявява за предатели. Ще ви дам един пример от моето време. Когато водех преговорите за обединение със СДС, БЗНС-НС и правехме ОДС, тогава нашите врагове постоянно излизаха в публичното пространство и коментираха как Осман Октай и неговата компания продават турците на Иван Костов. По този начин всъщност кандидатите, които са опоненти на ДПС много внимават на коя политическа сила ще заложат. Обикновено използват разбираеми за хората периферни партии, които няма да са в конфликт с ДПС и няма да бъдат обявени за предатели, обясни той.


Осман Октай уточни, че ДПС е загубила 7 общини на тези избори. От 15 години говоря в медиите, че ДПС започна агресивна политика. Партията се конфронтира с българската общност. Виждате, че Лютви Местан стартира предизборната кампания скандално, с провокация от Исперих. Образованите турци никога няма да приемат тази агресия, особено в Североизточна България. Тези неща минават като мурафети в региона на Лютви Местан - в кържалийско, сред планинското население. В Североизточна България няма как това да се случи. Изборите трябва да се анализират много сериозно в тези региони. Преди 4 години ДПС за първи път загуби Дулово. Сега пак загубиха Дулово, независимо, че Местан днес се бие в гърдите и се зарича, че на другите избори ще си върне общината. Той да не мисли за след 4 години, а за следващите 4 седмици как ще му дърпа ушите Ахмед Доган. Защото преди 4 години, когато коментирах загубата в Дулово, където всичките ми родове живеят, казах, че този град е най-значим като фактор в Североизточна България за турците. Казах още, че загубата на Дулово ще подейства заразително и ще се разшири и в другите съседни общини. Сега какво става? Следващата голяма община в региона, която загуби ДПС, е Исперих. Това е самоубийство за ДПС. Става дума за една територия от около 150 кв/км. за двете общини. Това не са селски общини като в кърджалийско, смолянско или благоевградско. В тези общини има 35 хиляди избиратели и то само в едната. Има много интелигентни и образовани хора, подчерта той.

И припомни: През 1989 година, когато беше големият протест в Североизточна България срещу смяната на имената и против режима на Тодор Живков, турците не бяха сами. Цялото местно българско население беше на този протест в знак на подкрепа. Бях там и знам какво се случи. Сега на изборите и на балотажа, в общините Дулово, Кубрат, Никола Козлево и Исперих, се обединиха българите заедно с опозицията на ДПС. Те отново си извоюваха свободата. Ако 15 години българи и турци са се гледали накриво заради ДПС мафията , от два дни те пият ракията и танцуват заедно хора, обясни бившият ДПС функционер.

Според него в Плевен и Добрич ГЕРБ са загубили изборите заради съглашателство с ДПС. В Плевен кандидат-кметът от ГЕРБ публично е получил подкрепа от структурите на ДПС в региона. И това е обърнало вота в полза на другия кандидат. Ако в Пловдив беше реформатор, а не ВМРО опонент на ГЕРБ, там щеше да се случи абсолютно същото.

Протестирам срещу думите на премиера Бойко Борисов, който говореше в нощта на балотажа, че партията му, заедно с ДПС, са гаранти за етническото напрежение и етническия мир. Категорично заявявам: Няма етническо напрежение в България. Такова нямаше дори по време на смяна на имената. Това е фалшива теза и не му отива на министър-председател на европейска и натовска държава да плаши хората с това, възмути се Осман Октай.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4451 |02.11.2015 Митницата за Фрог: Пратката с ваксините е пропусната от нас . 13| 6385 |02.11.2015 М. Екимджиев за Фрог: Чрез Георги Колев властта контролира административното правосъдие . 3| 4230 |01.11.2015 Кънев: Уникален пробив, гръмотевична преднина в Плевен . 0| 4312 |01.11.2015 Каракачанов: Битката в Пловдив е с непредизвестен край

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads