Реклама / Ads
18| 17053 |27.01.2020 ИНТЕРВЮ

Осман Октай: Може да направят така, че президентът да се избира от парламента, а не от народа

.
Осман Октай
Може да променят Конституцията и президентът да се избира не от народа , а от парламента. Тогава държавният глава ще бъде сламен човек. Това каза пред Фрог нюз политическият експерт Осман Октай по повод питането на главния прокурор до КС дали може да разследва президента. Ето какво още уточни Октай:
 

  Г-н Октай, главният прокурор попита КС дали може да разследва президента и вицепрезидента. Какво подозирате зад този ход на Иван Гешев?

Няма думи за  агресията и глупостта.  Това действие на главния прокурор не е самостоятелно. По всяка вероятност тези, които го назначиха за главен прокурор, те стоят и зад това питане до КС.  Навремето казах, че Гешев  е мъжката секретарка  на Сотир Цацаров. Това  действие от страна на Гешев  е отражение на напрежението между премиера Бойко Борисов и президента.





Как си обяснявате бързата реакция на КС?

Допускам, че много хора предварително  са разговаряли с членове на КС.  Доказателство за това е  фактът, че в петък е депозирано искането на главния прокурор и толкова бързо се е задействал КС. Съдия-докладчик е човек  от квотата на президента Росен Плевнелиев . Виждаме, че той използва всеки повод, за да  атакува публично сега действащия президент Румен Радев.


Защо казвате, че питането на Гешев ви е оставило без думи?

 Защото то доказва, че продължава с пълна сила  пълзящата диктатура на прокурорското управление в страната. Не се удовлетворяват очакванията на хората, които очакват да бъдат разобличени в корупция и престъпения хора от изпълнителната власт. Случващото се безспорно е удар по авторитета на президентската институция, която е  най-стабилната  и балансираща институция през последните 30 години.

 

 Очаквате ли да има сблъсък на мнения относно питането?

Да, защото чл. 103 от Конституцията казва, че президентът не може да бъде разследван. Каквото и решение да вземе КС, считам, че той е в патова ситуация. Има опасност самият съд да се дискредитира, ако стане съучастник в това грубо посегателство срещу президентската институция. В тази стъпка на прокуратурата  подозирам нещо много опасно.





Какво е то?

че някой търси възможност да се промени Конституцията, така че  президентът да не се избира пряко от народа, а от парламента.  Ясно е, че с подобни действия няма как да се стигне до импийчмънт, защото се изисква голямо мнозинство. Но щом тръгват да дискредитират президента, това може да доведе до започване на дебати за промяна на конституционния текст за пряк избор на президента. И ако той се избира от парламента, той ще бъде сламен човек.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9760 |14.01.2020 Осман Октай: ДПС прави стъпка към приватизирането на НСО . 6| 24520 |03.12.2019 Осман Октай: Цацаров си назначи мъжка секретарка за главен прокурор по модела на Доган . 40| 16686 |29.10.2019 Александър Маринов: Ако Демократична България подкрепи Манолова, БСП може да подкрепи районните кметове на ДБ в София . 20| 18026 |23.10.2019 Адв. Екимджиев: Президентът може да ни спаси от тежък и непредвидим позор с избора на Иван Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads