Реклама / Ads
25| 10269 |04.02.2016 НОВИНИ

Октай пред Фрог: Цацаров иска извънредно положение срещу народното недоволство

.
Осман Октай
Главният прокурор Сотир Цацаров иска да въведе извънредно положение срещу надигащото се народно недоволство. За това алармира пред Фрог нюз бившият функционер на ДПС Осман Октай.
 
Той обясни: Цацаров наскоро заяви в едно интервю, че има много добра идея срещу битовата престъпност. Той препоръча със закон да се даде нова роля на жандармерията. Идеята, по думите на Цацаров, е тя да се разположи в населените места, с цел да се противодейства на крадците, защото полицейските служи и прокурорските власти не могат да се справят с този проблем. На пръв поглед това звучи много добре. Главният прокурор настоява да се дадат и полицейски правомощия на тези части. За да докаже правотата на тезата си, Цацаров посочи за пример две държави, където жандармерията работи в населените места-Испания и Турция.

По сега действащият закон жандармерията се използва при безредици и тероризъм. Така е и във всички държави. Даването на нова роля и разполагането на частите в градове и села говори, че това е предложение за обявяване на извънредно положение. Това е страшно! Когато кажем истината на гражданите, няма да им се струва толкова привлекателна идеята на Цацаров. Тя кореспондира пряко с пропагандата, която се провежда в момента от медиите на модела #КОЙ и Делеян Пеевски, че се готви преврат срещу управлението и дестабилизация на страната. Същата тази пропаганда беше подета от премиера и групата на управляващите. Не беше обаче дадена яснота кой готви този преврат и тези бунтове. Така предложението за извънредно положение звучи като предварително овладяване на всеки опит на хората да се противопоставят на сегашното управление.

Убеден съм, че силите на жандармерията няма да бъдат разположени в населените места срещу битовата престъпност, а за превенция и овладяване на евентуални граждански протести. Това е начин със закон да се обяви извънредно положение. Не случайно се шумеше толкова много около протестите пред парламента през миналата седмица. Опитаха се да ни внушат, че ултраси и други криминални елементи ще опитат да атакуват властта. Всичко това показва, че управляващите са много тревожни от евентуални бунтове и масови протести. Идеята на главния прокурор е те да се овладеят чрез жандармерията и още в зародиш да се потушат подобни намерения. Като човек, който е демократ, това ми звучи много тревожно. Още с приемането на закона за НСО видяхме колко е голям страха на властимащите. Сегашното предложение се прави защото страхът е станал още по-голям.

Що се отнася до жандармерията в Турция и Испания, трябва да припомня, че в Испания има баски тероризъм. За това срещу тях е изправена жандармерията. По същият начин е и в Турция, където в районите на Диарбекир има кюрдски тероризъм. И в двата случай, те са извадени от МВР и от армейските части. Имат специален статут само за антитеористични действия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 18145 |04.02.2016 Само във Фрог: Жената на Сретен Йосич и вдовицата на Бай Миле си пийват на Боровец . 11| 5465 |04.02.2016 Танев предаде поста на Кунева с целувка . 18| 7664 |03.02.2016 Само във Фрог: Спецкомисия погва богатите ченгета . 8| 7772 |03.02.2016 Само във Фрог: Пожарната става Агенция, заплатите при пенсиониране от 20 падат на 12

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads