Реклама / Ads
0| 5081 |24.10.2009 НОВИНИ

Октомври черен за магистратите, още един с подкуп

.
Заловиха корумпиран магистрат, искал огромна сума Източник: Вяра Йовева
Прокурор от Плевен и бизнесмен са арестувани с подкуп от 23 000 лв. при съвместна акция на Софийска градска прокуратура, ДАНС и МВР, съобщи пресцентърът на Върховната касационна прокуратура.
 
Единият задържан е Георги Велков и е прокурор в Окръжна прокуратура - Плевен. Вторият задържан е Илиян Михайлов, бизнесмен.

Подкупът е бил предаден в магазин за дрехи втора употреба на улица „Сан Стефано” в Плевен. Акцията е реализирана около 17.45 часа. Бизнесменът и прокурорът са оковани с белезници и се разпитват на местопрестъплението от наблюдаващ прокурор от София и разследващ полицай.

По първоначални данни има и трето лице, което е искало прокурорът Георги Велков да прекрати делото срещу него, а бизнесменът Илиян Михайлов вероятно се явява посредник между двамата при предаването на парите.

Образувано е досъдебно производство по чл. 302 от Наказателния кодекс - за подкуп. Разследването се води в Софийска градска прокуратура заради имунитета на прокурора.

Ето какво каза пред Дарик радио наблюдаващият прокурор по случая Георги Тафров:

„Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за извършено престъпление по член 302. Тепърва предстои извършването на процесуални действия. На този етап нищо друго не мога да ви кажа. Задържани към момента няма дотолкова, доколкото, че няма повдигнати обвинения. Тепърва след анализ на събраните доказателства ще се повдига евентуално обвинение".

Frognews.bg припомня, че на 13 октомври с белязани пачки бе спипан и
съдията от Окръжния съд в Кюстендил Юри Маринов. Той бе заловен с подкуп от 24 хил. лева, за да реши в полза на строителна фирма дело за ревизионен акт на стойност 100 хил. лева.

Ето ги и другите издънки на магистрати:
19 декември 2007 г.
Прокурорът от Върховната касационна прокуратура Ангел Дончев е арестуван при получаване на подкуп от 20 хил. евро. Дончев е изнудвал прокурор от провинцията, а подкупът, с белязани банкноти, му е бил даден от друг прокурор. Повод на изнудването е проверка, която Дончев е водел срещу районния прокурор. Изнудваният прокурор от Районна прокуратура Сливница Емил Милев подава сигнал до главния прокурор Борис Велчев. На 27 декември Висшият съдебен съвет (ВСС) с пълно единодушие реши да отстрани Ангел Дончев от работа.

12 февруари 2007 г.
Димитър Викентиев, бивш зам.-районен прокурор на Оряхово, е задържан и подведен под отговорност по обвинение за подкуп. Седмица след като е задържан, магистратът е освободен срещу гаранция от 5000 лв. от Софийския апелативен съд. На 25 юни 2008 г. делото срещу Викентиев е отложено безсрочно. Съдът реши, че делото трябва да бъде преразпределено от друг съдийски състав, заради продължителен отпуск на съдията, който е гледал делото преди това.

6 април 2007 г.

Прокурорите Боян Тошев и Георги Манасиев и варненският бизнесмен Владислав Марчев са задържани за взимане и даване на подкуп. Обвиненията са, че варненският прокурор Георги Мансиев е дал сумата от 1500 евро на софийския си колега Боян Тошев от Върховната касационна прокуратура, за да му съдейства да бъде назначен за шеф на Районната прокуратура във Варна.

По-късно по случая е задържан и бизнесменът Владислав Марчев, за когото се знае, че е бил посредник между двамата прокурори.

29 март 2006 г.

Зам.-директорът на Окръжната следствена служба в Перник Росица Ангелова и следователят от същата служба Елена Борисова са задържани при акция на НСБОП след получаване на белязани 7000 лева. Прокуратурата повдига обвинение срещу двете за вземане на подкуп за упражняване на неправомерно влияние при вземането на решение от длъжностно лице. На 29 януари 2008 г. Софийски градски съд ги призна за виновни.

Двама гранични полицаи, единият от които началник смяна, са задържани за корупция на територията на Кардам, е съобщил за "Фокус” министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7406 |01.10.2009 1 октомври бие рекорда по празници . 4| 5063 |23.09.2009 Бокова начело на ЮНЕСКО от 15 октомври . 3| 4485 |18.09.2009 Силвио Берлускони пристига на 15-ти октомври . 5| 5605 |01.09.2009 Путин с ултиматум към България, Берлускони гостува през октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads