Реклама / Ads
20| 5999 |25.05.2013 НОВИНИ

ОЛАФ: България е с най-много сигнали за измами с европари

.
България е страната от Европейския съюз, от която през миналата година са постъпили най-много сигнали от „частни източници" за злоупотреби с европейски средства. Това съобщиха от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) при представянето на Годишния си доклад.
 

Те отчетоха, че доверието към нея се увеличава, а продължителността на провежданите разследвания намалява. Работата на ОЛАФ е да разследва сигнали за неправилно похарчени европейски пари.

От ОЛАФ не могат да задължат държавите или фирмите да върнат парите, а правят препоръки, уточняват БНТ. Миналата година е имало препоръки за връщане на 284 милиона евро, но в европейския бюджет са били възстановени почти три пъти по-малко - 94.5 милиона евро. През 2012 службата е приключила рекорден брой разследвания - 465.

За разлика от преди, тази година ОЛАФ не посочва броя на разследванията държава по държава. Причината за това е, че разследванията стават все по-европейски, а не национални. Джовани Кеслер, генерален директор на ОЛАФ, пояснява: "Да вземем случай в България. Измамникът, получил европейските пари, е българин. Но фактурите са били издадени в Германия. Тогава този случай български ли е или е германски? Или и двете? И това е прост случай. Има доста по-сложни. Заради това не даваме класация по държави, защото посочването на отделна държава е подвеждащо".

Кеслер отказа да съобщи подробности за текущи разследвания в България. Със сигурност се знае, че службата сега се занимава със скандалната сделка, добила широка популярност у нас, при която Министерството на земеделието и храните възложи на бивши свои служителки да направят страници в социалните мрежи на Програмата за развитие на селските райони, а фирмата им да получи за това 48 хиляди лева.

За България миналата година са били получени 46 сигнала от т.нар. частни източници и по този показател страната води пред всички останали държави. Друг канал за приемане на сигнали са обществените източници - Европейската комисия, държавни институции и организации. През миналата година за България са получени само 4 такива сигнала.

Директорът на службата смята, че доверието в работата й се е увеличило. Кеслер каза, че основание за този извод му дава както "вътрешното му усещане", така и увеличаването с една пета на постъпващата информация за възможни нарушения.

През миналата година ОЛАФ е започнал 431 разследвания, което е 3 пъти повече, отколкото през 2011 г., когато са започнати 147. Едно разследване се завършва средно за по-малко от 2 години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 67| 6557 |22.05.2013 Плевнелиев: Ще разкажа в ЕС какво се случва в България . 9| 10288 |21.05.2013 Бъдеще за пчелите в България . 52| 5174 |17.05.2013 Станишев: Изявлението на Борисов е нелепо и обидно за България . 2| 6209 |14.05.2013 България ще влезе в Шенген, въпросът е кога

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads