Реклама / Ads
31| 5767 |27.09.2012 НОВИНИ

ОЛАФ бесни за оправдаването на Марио Николов

.
Има нещо притеснително в последната присъда по делото „САПАРД", смята шефът на ОЛАФ. Той отбеляза, че случаят е започнал след разследване на ОЛАФ и на Германия и че е българо-германски.
 

Припомняме, преди дни Апелативният съд оправда групата на Марио Николов за пране на пари от САПАРД.

Измамата беше извършена едновременно в двете държави. По същия случай има присъди и наказания в Германия, а в България участниците бяха осъдени на първа инстанция, оправдани в Апелативния съд и ще видим какво ще стане в Касационния съд. Първо ще проучим, ще анализираме присъдата, каза Джовани Кеслер.

Той подчерта, че не става въпрос да бъде обвиняван някой, а да се разбере как е възможно по едни и същи доказателства да бъде осъдено лице, а в България - не. Дали това е проблем на законодателството или е въпрос на достатъчно капацитет на съдебната система да приложи закона, поясни Кеслер.

Той каза, че такива случаи като този българо-германски факт, прави нещата бавни, води до загуби на ресурси и може да доведе до нечестност. „Ако двамата са извършили едно и също нещо, защо единият да бъде оправдан, а другият - наказан", недоумява Кеслер.

Той вижда решение чрез Лисабонския договор - да има за такива случаи една единствена прокуратура - европейски прокурор и един единствен съдебен процес. Същото се отнася и за контрабандата в ЕС, каза Кеслер и добави, че вече не е възможно да се занимаваме с трансгранични престъпления със средствата на националната власт.

Премиерът Борисов посочи, че член 86 от Лисабонския договор третира този въпрос и каза, че е поел ангажимент да го постави отново на вниманието на Европейския съвет. По думите му той е споделил с Кеслер тревогата си от делото „САПАРД" - „Няколко съдебни инстанции дават тежка осъдителна присъда и след това нито се намалява, нито се повишава, направо се анулира" и посочи, че ще изчакаме решението на последната инстанция. Борисов също изтъкна, че със същите доказателства в Германия има осъдени.

След срещата си с премиера Борисов Джовани Кеслер каза, че България е ключова държава за ОЛАФ поради географското й положение и опита й с транснационалната престъпност. „България има умения и добри постижения в контрабандата на цигари и тютюн в Европейския съюз", каза Кеслер и посочи, че това е над 10 млрд. евро всяка година.

Той отбеляза, че ОЛАФ има много добро сътрудничество с България и че ОЛАФ са установили, че се повишава капацитетът на българската следствена система да реагира на международни транснационални финансови престъпления и също на корупцията, която засяга европейските финансови интереси.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5301 |15.09.2012 ОЛАФ ни отказа за АЕЦ "Белене" . 64| 6222 |02.09.2012 БСП подава сигнал в ОЛАФ за злоупотреба с евросредства . 4| 4926 |18.11.2011 81 са разследванията на ОЛАФ в България . 41| 11184 |23.10.2011 ГЕРБ бесни на Станишев, царистите на Стоичков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads