Реклама / Ads
11| 4877 |04.11.2008 НОВИНИ

ОЛАФ: Не можем да вървим по петите на българските власти

.
„Властите трябва сами да си вършат работата. Ние можем да посочим проблемите в България и да работим с вашата съдебна система, но не можем да я променим“, казаха от Европейската служба за борба с измамите.
 
"Ние не можем да изпратим 1000 служители на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) в България, които да ходят по петите на българските власти, затова в България властите трябва сами да си свършат работата“. Това каза говорителят на ОЛАФ Йорг Войен. Той не представи нова информация за работата на ОЛАФ в България, а само посочи, че у нас има три случая на измами с европари, които са завършили с доклад на ОЛАФ, предаде специален пратеник на БГНЕС в Брюксел.
"В България работим по около 30 случая, има още 50, по които смятаме, че е възможно да започнем разследване, каза говорителят. По думите му измами с европейски пари има не само в България, но и в други държави членки на ЕС, като Германия и Австрия например.
Йорг Воян отбеляза: „Ние можем да посочим проблемите в България и да работим с вашата съдебна система, но не можем да я променим“. Въпреки това говорителят подчерта, че има и други държави членки на ЕС, в които решенията на съда по доказани от ОЛАФ измами, се бавят с години. Йорг Воян отбеляза, че ОЛАФ се занимава не само със случаи на измами с европейски средства, но разследва и корупция сред европейските институции.
Той посочи: „Имаме няколко случая с генерални директори в Европейската комисия, които са били заподозрени. Делата по тези случаи все още са в съда. При един от случаите служител на Европейската комисия е бил уличен в това, че е предоставял изпреварваща информация на търговски компании, за което е получил 600 хил.евро. "Ние приключихме този случай през 2003 г., но делото все още е в съда“, каза говорителят.
Помолен за повече информация по един от последните случаи на установена измама с лозови масиви по програма САПАРД в България, Йорг Воян отбеляза, че става въпрос за класически случай на измама, с който българските служби могат сами да се справят. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4551 |04.11.2008 Новият зам.- кмет обещава проверки в транспорта на София . 0| 4601 |04.11.2008 Работодатели набират кадри в Техническия университет . 2| 5344 |04.11.2008 Продължават ремонтите на столичните булеварди . 5| 4491 |04.11.2008 Обама е много близо до 50-те процента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads