Реклама / Ads
0| 4578 |13.02.2010 НОВИНИ

Олимпиадата започна със загинал спортист

.
Грузинският състезател по спускане със шейни Нодар Кумариташвили загина след ужасяващ инцидент по време на тренировката на олимпийския улей в Уистлър. Той е загубил контрол над шейната си на 16-ия и последен вираж на трасето, което е довело до изхвърлянето му извън борда на виража и удар в колона със скорост около 145 км/ч.
 


Шестата тренировъчна сесията на състезателите по спускане със шейни бе незабавно прекъсната, а Кумариташвили е бил откаран в болница с хеликоптер.

Въпреки опитите си, лекарите не са успели да спасят живота на грузинеца. Организаторите на Олимпиадата във Ванкувър са пред дилемата дали да бъдат проведени първите стартове в дисциплината, които по програма са в събота.

В четвъртък от Световната федерация по спускане със шейни обявиха, че скоростта на улея трябва да бъде намалена. Австриецът Мануел Пфистер записа 154 км/ч, което е най-високата скорост отчитана в този спорт.

Дори и най-добрите състезатели в света твърдят, че трасето е ужасяващо. В първия ден на тренировките двукратният олимпийски шампион Армин Цьогелер се обърна и премина с каменно лице покрай чакащите журналисти.

Американският ветеран Тони Беншуф, четвърти от олимпийските игри в Торино, нарани крака си при удар в стената на улея. Румънката Виолета Стаматурару за кратко бе в безсъзнание след преобръщане на тренировка.

И българските състезатели в шейните Петър Илиев и Иван Папукчиев се оплакаха от опасното трасе. Илиев дори имаше леко нараняване, след като падна от шейната при едно от тренировъчните си спускания.

Президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох обяви, че управляваната от него организация е потресена от случилото се с грузинския състезател. Той допълни, че е изказал съболезнованията си в разговор с президента на Грузия, а от делегацията на страната не са решили все още дали ще останат на олимпийските игри.

„Ние сме шокирани, не знаем какво да правим. Нямам представа, дали ще вземем участие в церемонията по откриването на олимпийските игри и дори дали ще участваме на Олимпиадата. Все още нямам информация как точно е умрял, но мога да ви кажа, че това трасе е много опасно”, заяви водачът на грузинската олимпийска делегация Иракли Джапаридзе.

От тази сутрин светът е зимна олимпиада. В 4 часа българско време, бе даден старта церемонията по откриването на 21-те Зимни олимпийски игри във Ванкувър.

Откриването бе неввероятен спектакъл песни, танци и музика, като първо бе организаторите дадоха дължимото на всички предишни подобни събития.

Лично Брайън Адамс, Нели Фуртадо и Сара Маклаклън се погрижиха да вдигнат настроението на милиардите зрители в нощта на откриването.

Ванкувър посрещна 2,500 заимни атлети на церемонията по откриването на тазгодишните олимпийски игри.

82 нации ще вземат участие на 21-те зимни олимпийски игри. 17 дни атлетите се съревновават в 15 различни спорта.

Във Ванкувър ще бъдат раздадени 85 комплекта медалив 15 вида спорт. Има и два нови комплекта отличия в мъжкия и женския ски крос, който се явява част от състезанията по ски свободен стил (фрийстайл). Решението за добавянето на двете дисциплини бе взето на сесията на МОК в Кувейт на 28 ноември 2006 г.

За допинг контрола са хвърлени 10,5 млн. евро, от които 5,7 млн. евро са отишли за обособяването и оборудването на супермодерната допинг лаборатория, която е разположена на стадиона за кънки бягане в Ричмънд. В нея ще работят 7 учени и 30 помощници, които трябва да обработят над 2400 кръвни и уринни проби, което надвишава почти двойно тестовете от Торино 2006 г.

Най-многоброен е отборът на САЩ. 206 състезатели ще представят страната, начело с талисманът на отбора Линдзи Вон. Ски сензацията започна с малък инцидент по време на тренировка, но това няма да попречи на участието й.

България също има своите надежди за медал на олимпиадата тази година. Сноубордистката ни Александра Жекова е спортистът, на който залагаме най-големите си очаквания.. Българско участие ще има и в дисциплините: биатлон, ски алпийски дисциплини, ски бягане, шейни и шорттрек.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4839 |06.02.2010 Трима са българите, загинали в Лиеж . 0| 4756 |01.02.2010 Четирима българи са сред загиналите в Лиеж . 3| 4989 |19.01.2010 Още разследват смъртта на загиналите в Охрид българи . 3| 6352 |30.12.2009 "Нагли" започнаха да отвличат кучета!!!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads