Реклама / Ads
6| 5088 |12.11.2014 НОВИНИ

Омбудсманът: Добро утро! Всеки разнася дела където иска; забравят се по трамваи

.
Константин Пенчев
Надявам се кабинетът Борисов 2 да прекрати корупционните практики от последните години, заяви по БНТ омбудсманът Константин Пенчев. Според него отпор трябва да се дава от първия момент и да отстоява това, с което се е заел да работи.
 
Пример дава първо главата, премиерът, после и министрите, каза Пенчев. Добре е, че кабинетът е коалиционен и се подкрепя от повече политически сили, защото няма да има изкушението правителството да върви само по своята програма, а всяка сила ще настоява и за своите приоритети. Трябва от първия ден да се работи с реформи, препоръча той. Сега най-тежко е на министрите, които ще изпълняват тази програма и на реформаторите, които са с най-тежки ресорси.

Колко време ще изкара правителството, е божа работа, но трябва да се работи все едно всеки ден е единствен, каза Пенчев.

За кражбата на тефтерчетата на Филип Златанов, Пенчев каза: Добро утро! Откакто съм съдия, вещите лица с торби изнасят дела. Най-редовна картина е адвокатът да търси дела, а те да са у вещото лице. Знам, че съдии си забравят торбите в трамвая; носят се така и секретни дела, изреди той. Надявам се сега и ВСС да вземе някакви мерки. Пенчев каза, че това се прави съвсем официално в системата.

За таксата "сградна инсталация" при разходите на топлинна енергия пенчев отново настоя тя да отпадне. Проблемът е, че има законово двусмислие - миналото НС прие член, в който пише, че никой не може да плаща за услуга, която не е поискана изрично. Хората казаха, ето няма да плащаме сградна инсталация. МИ и толофикационните дружества обаче казаха, че този член 62 се отнасял за нови сгради. Затова НС трябва да каже този член 62 кога се предлага, настоя Пенчев, защото много хора можело да не платят, Топлофикация щяла да ги съди и те да плащат после с лихви и разноските.

По темата КТБ Пенчев каза, че има объркване около преференциалната лихва и изплащането на депозитите. Щом един е получил лихва като тази на всички вложители, значи и на останалите е гарантиран, посочи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5113 |12.11.2014 Всеки трети българин има проблеми с "вдигане на самолета" . 19| 4667 |08.11.2014 Половината българи са с депресия, всеки трети е с мозъчно заболяване . 5| 5371 |27.10.2014 Омбудсманът: Правата на вложителите в КТБ са безобразно нарушени . 10| 6214 |26.10.2014 Кметицата на Габрово: Положението е страшно, влошава се с всеки изминал час

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads