Реклама / Ads
0| 6203 |29.05.2007 НОВИНИ

Омбудсманът Гиньо Ганев: Администрацията ни не е нито компетентна, нито човешка

.
„Администрацията в България не е нито компетентна, нито човешка”, обяви националният омбудсман Гиньо Ганев днес при откриването на конференцията “Правото на добро управление – отвъд пожеланията и декларациите”. „Днес правото на добро управление в България е един афиш и нищо повече”, допълни той.
 
    снимка Вяра Йовева
 Омбудсманът подчерта, че годишният доклад за работата на институцията е камбана за лошата администрация у нас. В него се посочва, че нетърпимостта към корупцията не е превърната във вътрешно убеждение на българското общество и не е въведена като общоприета обществена норма. В документа се казва още, че е крайно незадоволителна дейността на Министерството на икономиката и енергетиката, на Държавната комисия по търговия и защита на потребителите и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, които не защитават ефикасно интересите на потребителите от злоупотреби и нарушения на топлофикационните дружества, фирмите за дялово разпределение и електроразпределителните дружества.
Гиньо Ганев отправи остра критика и към Комисията за защита на личните данни, която не прави нищо за пресичане на недопустимото разгласяване на лични данни на гражданите. Според годишния доклад все още има сфери от държавния живот, в които достъпът до информация, създавана и съхранявана от публичните институции, не е гарантиран. Като пример се посочват службите за сигурност във връзка с предоставянето на достъп до документите на тоталитарните тайни служби. На конференцията бе представено изследване на “Сова Харис”, от което се вижда, че 73% от българите смятат, че ще има екологични проблеми по българското Черноморие заради масовото строителство там. 25% са категорични, че са заплащали нерегламентирано получавани услуги в здравеопазването, 32% лично са ощетени от високи сметки за парно. 41% смятат, че има корупция в администрацията, а 50 на сто са на мнение, че се толерират рушветите за пътната полиция. „ФН”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 151 |19.04.2024 Главчев няма "план Б", след оттеглянето на Митов . 0| 304 |19.04.2024 Хубаво е да си министър, дявол да го вземе! Новите отровители или какво е газлайтинг? . 0| 140 |19.04.2024 МААЕ увери: Няма нанесени щети по ядрени обекти в Иран след предполагаемия израелски удар . 0| 621 |19.04.2024 Тръмп отсече: Оцеляването на Украйна е важно за САЩ!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads