Реклама / Ads
8| 5115 |19.12.2014 НОВИНИ

Омбудсманът: Гнилите ябълки не дават на почтените да дишат

.
Константин Пенчев
Националният омбудсман и бивш председател на Върховния административен съд Константин Пенчев прогнозира още скандали, ако съдебната система не бъде радикално реформирана. На дискусия за актуализираната Стратегия за съдебна реформа, той беше категоричен, че основният проблем на съдебната власт е кадровият.
 
Няма връщане назад и никой няма интерес от тази съдебна система. Проблемите на Висшия съдебен съвет какви са? Ако гнилите ябълки ги разделим на два отбора - ще станат ли по-малко гнили? Ако има гнили ябълки, които решават делата по един съмнителен начин, какво общо има софтуерът с това? Т.е. проблемът е един единствен - гнилите ябълки. И трябва точно тук да се замислим отново как конституционно, по какъв начин да изринем гнилите ябълки от съдебната система. Те не са толкова много. Но те са на възловите места. Те определят политиките на съдебната система, те определят всички действия, коментира Пенчев на дискусия на тема "Конституционно-правен дебат за състава и структурата на Висшия съдебен съвет през призмата на актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа".

По една или друга причина в годините твърдя, че на много ръководни места и от най-младшето до най-старшото ниво има гнили ябълки в тази система. Уви, тези гнили ябълки до голяма степен определят политиката и развитието на системата и не дават възможност на почтените, на работливите да дишат и работят така, както те искат. И за мен трябва да се реши този въпрос. Едно е да направим едни прекрасни правила и от тук нататък да не може гнила ябълка да проникне в системата или да бъде издигната на висок пост. Тези правила трябва да бъдат създадени. Но аз питам какво става с тези, които в момента ги има, които не са на пенсионна възраст, как да ги изчистим, кой е този орган за интегритет, който да очисти системата от тези гнили ябълки.

Не слушайте никой, който ви казва, че трябва Велико Народно събрание, трябва гражданска война, революция или нещо подобно. За да не се прави реформата, не дай Боже, с революция наистина от улицата, дайте да я направим сега и да не си измисляме фалшиви пречки, завърши омбудсманът, цитиран от БНР.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4116 |15.12.2014 Омбудсманът: Драмите в съдебната система ще продължат . 9| 4286 |12.12.2014 Омбудсманът: На корумпирания съдия все ще му се падне дело и при надежден софтуер . 6| 5085 |12.11.2014 Омбудсманът: Добро утро! Всеки разнася дела където иска; забравят се по трамваи . 5| 5370 |27.10.2014 Омбудсманът: Правата на вложителите в КТБ са безобразно нарушени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads