Реклама / Ads
7| 4805 |26.05.2014 НОВИНИ

Омбудсманът иска проверка на мините в Бобов дол

.
Константин Пенчев Източник: Булфото
В препоръка, изпратена до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда", с копие до министъра на труда и социалната политика, националният омбудсман напомня за множество материали на печатни и електронни медии, чрез които българската общественост в последните дни е свидетел на "безогледно нарушаване на човешки и трудови права на граждани, работещи в мините в Бобов дол".
 

Това се посочва в съобщение от пресслужбата на омбудсмана. В репортажите се твърди, че работните заплати не се изплащат регулярно, а част от заплатите на работниците се изплащат във вид на купони за храна, които могат да бъдат използвани само в точно определени магазини, в които рафтовете са празни.

"Така хората са поставени в унизително положение да се редят на опашки в продължение на много часове, за да могат да оползотворят получените купони, като закупуват само ограничените продукти, които им се предоставят", пише в писмото си Константин Пенчев.

"Като омбудсман - висш конституционен орган, посветен на застъпничеството за правата и свободите на гражданите, съм потресен от изнесената информация за нарушаване на трудови и човешки права на български работници. Миньори, работещи при най-тежките и опасни условия на труд, вместо да получават уважение, са унижавани и им се уронва по недопустим начин личното достойнство".

Националният омбудсман настоява Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" да извърши незабавно проверка по случая и предприеме всички необходими действия, които да гарантират правата на работещите в мините в Бобов дол.

Той напомня, че редица международни документи, по които Република България е страна, прогласяват зачитането на трудовите права, както и на човешкото достойнство като основно човешко право - Всеобщата декларация зa правата нa човека, Международният пакт за икономически, социални и културни права, Хартата за основните права на Европейския съюз, Европейската социална харта (ревизирана) и др.

"Правата на личността, нейното достойнство и сигурност са издигнати във върховен принцип в Конституцията на Република България, трудът се гарантира и защитава от закона", пише Константин Пенчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 4883 |25.05.2014 Цветанов: Искам достойно представителство на България в ЕС . 5| 5591 |23.05.2014 Родителите на Валя не искат трупа й, не вярват, че е неин . 141| 6298 |21.05.2014 Борисов иска "врът-прът" депутата да напусне парламента . 20| 5327 |21.05.2014 От ПСС искат разследване на спасените младежи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads