Реклама / Ads
Frognews
7| 4110 |26.05.2014

Омбудсманът иска проверка на мините в Бобов дол

.
Константин Пенчев Източник: Булфото
В препоръка, изпратена до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда", с копие до министъра на труда и социалната политика, националният омбудсман напомня за множество материали на печатни и електронни медии, чрез които българската общественост в последните дни е свидетел на "безогледно нарушаване на човешки и трудови права на граждани, работещи в мините в Бобов дол".

Това се посочва в съобщение от пресслужбата на омбудсмана. В репортажите се твърди, че работните заплати не се изплащат регулярно, а част от заплатите на работниците се изплащат във вид на купони за храна, които могат да бъдат използвани само в точно определени магазини, в които рафтовете са празни.

"Така хората са поставени в унизително положение да се редят на опашки в продължение на много часове, за да могат да оползотворят получените купони, като закупуват само ограничените продукти, които им се предоставят", пише в писмото си Константин Пенчев.

"Като омбудсман - висш конституционен орган, посветен на застъпничеството за правата и свободите на гражданите, съм потресен от изнесената информация за нарушаване на трудови и човешки права на български работници. Миньори, работещи при най-тежките и опасни условия на труд, вместо да получават уважение, са унижавани и им се уронва по недопустим начин личното достойнство".

Националният омбудсман настоява Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" да извърши незабавно проверка по случая и предприеме всички необходими действия, които да гарантират правата на работещите в мините в Бобов дол.

Той напомня, че редица международни документи, по които Република България е страна, прогласяват зачитането на трудовите права, както и на човешкото достойнство като основно човешко право - Всеобщата декларация зa правата нa човека, Международният пакт за икономически, социални и културни права, Хартата за основните права на Европейския съюз, Европейската социална харта (ревизирана) и др.

"Правата на личността, нейното достойнство и сигурност са издигнати във върховен принцип в Конституцията на Република България, трудът се гарантира и защитава от закона", пише Константин Пенчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Цветанов: Искам достойно представителство на България в ЕС 22| 4118 |25.05.2014 . Родителите на Валя не искат трупа й, не вярват, че е неин 5| 4867 |23.05.2014 . Борисов иска "врът-прът" депутата да напусне парламента 141| 5655 |21.05.2014 . От ПСС искат разследване на спасените младежи 20| 4635 |21.05.2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ