Реклама / Ads
3| 3578 |26.02.2021 НОВИНИ

Омбудсманът критикува МВР: Незаконно е да се събират глоби на всички КПП-та

.
Измененията в правилника на МВР, с които се дава възможност да се събират глоби на граничните пунктове, са незаконни, отсече националният омбудсман Диана Ковачева. Това е и мотивът й да даде отрицателно становище по промените.
 

"Разбира се, че ще възразява, за да стане ясно за МВР, че практиката да се събират глоби е незаконна", обяви тя пред БНТ.

 

Ковачева е сезирала Конституционния съд и има становище в полза на това, че е незаконно. Върховният административен съд също се е произнесъл с акт, че на два пункта е незаконно събирането на тези глоби, а "актовете на съда как се прилагат в България, всички знаем". Диана Ковачева е категорична, че "опитът да се легализира тази практика е абсолютно недопустима, защото събирането на глоби нарушава права".

 

Според нея промените нарушават правото на защита, тъй като тече срок от 14 дни, в който може да се възрази. Гражданинът може да не се върне в страната в рамките на тези 14 дни - така се нарушава правото на защита.

 

Диана Ковачева обясни, че при плащането на 70% от исканата сума правото също е 14 дни.

 

"Когато имате неплатени задължения, които може да са изтекли по давност, но на пункта и на крак няма как да се провери, може да се свалят номерата и да не ви пуснат да напускате страната, което отново е нарушение на конституционното право да напуснете страната, когато вие решите", обясни Ковачева и призова МВР да си даде сметка, че решението на ВАС не се отнася само за един пункт, а и за всички останали.

 

По друга тема - събиранията на дълговете от колекторските фирми - националният омбудсман Диана Ковачева настоятелно приканва Асоциацията на колекторските фирми да направи проверка на сигналите за опити за злоупотреба и заобикаляне на закона. "Подканването" й е заради оплаквания на граждани.

 

Влизането на новата давност от 1 юни било глътка въздух за вечните длъжници, въпросът обаче не е изцяло решен.

 

Трябва да бъде приет изцяло нов Закон за личния фалит, защото на практика изтичането на тази давност погасява само задължението, а "вечните длъжници имат повече от едно задължение и на практика ги оставя с още задължения, за които да се грижат през годините", обясни още омбудсманът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 68| 14271 |30.01.2021 Кремъл удари яко рамо на Борисов за корупцията и разкритикува САЩ . 62| 27425 |12.01.2021 Скандал на ”Дондуков” 2! Марешки критикува остро президента, Радев отговаря иронично . 19| 5498 |09.01.2021 Републиканци за България сигнализират за незаконно ваксиниране срещу COVID-19 . 6| 3861 |05.01.2021 Проф. Галунов: Изборите ще бъдат много критикувани, активността ще е ниска

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads