Реклама / Ads
6| 5054 |19.08.2020 НОВИНИ

Омбудсманът с остри критики към проекта за нова конституция на ГЕРБ

.
Омбудсмънът Диана Ковачева
Написаната специална глава, посветена на омбудсмана в проекта за нова конституция на ГЕРБ, на практика отнема правомощия и изпразва от съдържание институцията. Текстовете превръщат омбудсмана във фигурант, орязват правомощията му и лишават гражданите от защита, каквато са имали досега.
 

Това заяви пред БНР омбудсманът Диана Ковачева.


Досега действащият текст, който дава широк мандат на омбудсмана да се застъпва за всички права и свободи на гражданите, е заменен с текст, в който омбудсманът е сведен до обикновен наблюдател на правата и свободите на гражданите, без реално да се даде възможност той да ги защитава, алармира Ковачева.

 

„За мен е необяснимо това „внимание“ към институцията на омбудсмана“, коментира тя.

Отнето е правото на омбудсмана да се намесва, когато представители на частния сектор нарушават основни права и свободи – например некоректни работодатели, частни съдебни изпълнители, фирми за бързи кредити, колекторски фирми, поясни Диана Ковачева.


Включването на това правомощие на омбудсмана да се намесва в подобни казуси е станало след ясни международни препоръки от ООН и ОССЕ, допълни Ковачева. Тя обърна внимание на факта, че в момента институцията се ползва от най-високия възможен правозащитен статут А.

 

Новите текстове стесняват кръга на субектите, които могат да сезират омбудсмана – досега правозащитни организации са имали това право да сезират за нарушени права например от типа на домашно насилие или по казуси, свързани с права на хора с увреждания. „Всички те в момента са изключени от конституционния текст“, уточни Ковачева.  

 

Възпрепятства се възможността омбудсманът да защитава основните права и свободи на гражданите, категорична е Диана Ковачева. За нея е необяснимо и нищо не налага да бъдат преместени основните права на човека от началото на конституционните текстове, което тя определи като изключително знаково място, в самия край на проекта.

Въвежда се индивидуалната конституционна жалба, но гражданите не са споменати като субект, който може да сезира Конституционния съд, отбеляза още Ковачева в критиките си към проекта. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4746 |28.07.2020 Омбудсманът настоя - столичното парно да публикува цените на топлинните счетоводители . 3| 4650 |26.07.2020 Калоян Паргов към жените-социалистки: Благодаря Ви и за подкрепата, и за критиките . 36| 9655 |24.07.2020 Раздор в ГЕРБ: Марков и Харизанов с остри коментари един към друг . 31| 5193 |24.07.2020 Дариткова с остри критики към Радев от трибуната на НС. Срещу нея - викове ”Оставка!”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads