Реклама / Ads
14| 4929 |04.09.2020 НОВИНИ

Омбудсманът поиска да се разследва полицейското насилие на протеста

.
Диана Ковачева
Омбудсманът Диана Ковачева поиска проверка от МВР за сигнали за насилие и отказ за незабавен достъп до адвокатска защита на задържани в нощта на протеста от 2 септември.
 

Тя изпрати препоръка до министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, в която настоява за ефективно разследване на сигналите за полицейско насилие върху протестиращите. Те съдържат информация за сериозни нарушения на правата на задържани от полицията участници в протестите.

 

Омбудсманът настоява и за отговори от вътрешния министър за причините, поради които адвокати на задържани не са били своевременно допуснати за среща с тях, както и за преустановяване на практиката за поставянето на заплашителни послания на униформеното облекло на служителите на МВР.

 

Диана Ковачева разпореди на дирекцията, която проверява местата за лишаване от свобода – Националният превантивен механизъм (НПМ), да извърши проверка във Второ РУ – СДВР, където са били задържани част от протестиращите, спрямо които се твърди, че не е спазена основна гаранция за защита – осигуряване на достъп до адвокат.

 

Екипът на НПМ на място е установил, че две от задържаните лица са декларирали, че желаят да бъдат посетени от избран от тях адвокат, но техните адвокати не са били допуснати своевременно, което е възпрепятствало правото им на защита.

 
„В книгата за задържаните лица не е отбелязано да е извършена такава среща, но по данни на служителите на 02 РУ – СДВР същите са посетени от адвокат няколко часа след задържането. В тази връзка е важно да отбележа, че правото на защита е основно човешко право и правозащитен стандарт, регламентиран в чл. 47 от Хартата на основните права на ЕС, чл.6 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, както и в националното законодателство. Съгласно чл. 74, ал. 2, т.6, б. б) от Закона за министерство на вътрешните работи задържаните лица имат право на адвокатска защита от момента на задържането. Ранният достъп до адвокат е важна процесуална гаранция за защита правата на задържаните лица и следва да бъде ефективно гарантирана от институциите“, категорична е доц. Ковачева.

Тя акцентира и върху факта, че в медиите са разпространени и редица обезпокоителни кадри за насилие и неправомерна употреба на сила над демонстранти и журналисти.

 
Омбудсманът за пореден път обръща внимание и на новия министър на вътрешните работи, че е необходимо да се изследва дали е налице пропорционалност при използването на физическа сила и помощни средства от правоохранителните органи като основен принцип в международните актове, българското законодателство и практиката на Европейския съд за защита правата на човека в Страсбург.

В препоръката си омбудсманът допълва още, че от публикации и снимков материал в медиите е видно, че някои полицейски служители са носели боксове, а по униформите им са поставени лепящи емблеми с надпис на английски език: „Един удар. Един убит. Аз решавам. Без угризения“.

 

Ковачева посочва, че поставянето на подобни заплашителни послания на униформеното облекло на служители на МВР цели сплашване на гражданите и е в противоречие с етичните норми и основните принципи при работата на МВР, регламентирани в чл. 3 от Закона за министерство на вътрешните работи. Според нея употребата на боксове от полицейски служители е недопустима по Закона за министерство на вътрешните работи, където са изброени изчерпателно видовете помощни средства. Освен това Диана Ковачева добавя, че граждани са посочили, че полицейските служители не са носели индивидуални идентификационни номера.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5403 |04.09.2020 Съветът на Европа: Проектът за нова конституция не гарантира независимо разследване на главния прокурор . 27| 9362 |04.09.2020 Ат. Атанасов: Казусът Марешки е за разследване . 26| 7525 |03.09.2020 Европейската комисия осъди насилието над журналисти. Иска разследване . 10| 7935 |02.09.2020 Петков: Борисов страх го тресе от вътрешен министър, който ще разследва снимките и Барселона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads